Buitenland

Amerikaanse moslimgroep wil slachtofferrol, waarschuwt voor brandstichting tijdens Ramadan

10-05-2017 16:31

Muslim Advocates, een Amerikaanse moslimorganisatie, waarschuwt voor brandstichting bij moskeeën in de komende ramadan-maand. In 2017 waren er moskeebranden in Austin, Texas, Victoria, Texas, Bellevue, Washington, Tampa, Florida, en Pittsfield Township, Michigan. (Klik hier voor een lijst van islamitische aanvallen en terreur in de VS sinds 11 september 2001.)

De actiegroep ziet de ramadan als een riskante tijd wegens het eventueel oplaaien van vermeend ‘anti-moslim’-geweld.

“Amerikaanse moslims zouden nooit bang moeten zijn om hun geloof te belijden of naar de moskee te gaan” zegt Madihha Ahussain, van Muslim Advocates. “Maar we moeten nu meer dan ooit op onze veiligheid letten. Moskeeën en gelovigen kunnen voorzorgsmaatregelen nemen om de veiligheid te garanderen.”

De tips zijn per mail verstuurd aan islamitische instanties zoals moskeeën en behelzen praktische maatregelen als cameratoezicht en goede buitenverlichting.

Ook raadt de organisatie aan om goede banden met lokale politie, buren en andere geloofsgemeenschappen te onderhouden. Ahussain. “Een moskeebrand laat sporen na op de hele gemeenschap. Het is vaak zwaar voor slachtoffers van brandstichting om te getuigen, maar de wetenschap dat hun daden ons niet zullen breken heeft het grootste afschrikwekkende effect op vandalen.”