Achtergrond

Chris Cornell: een van de boegbeelden van de grungesound overleden

In Memoriam

Tags:

Zanger Chris Cornell is op 52-jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam werd aangetroffen in de badkamer van het MGM Grand Hotel in Detroit. De doodsoorzaak is officieel onbekend, maar volgens de politie zou er sprake zijn van zelfmoord. Enkele uren eerder had hij in dezelfde stad een optreden gegeven met zijn band Soundgarden. Voorafgaand aan het concert publiceerde hij op twitter nog een foto van de concertaankondiging.

Chris Cornell werd vooral bekend als zanger van Soundgarden. Hij maakte eveneens korte tijd deel uit van de bands Temple Of The Dog en later Audioslave. Soundgarden brak door met de zogenaamde grungesound uit Seattle. Ook Nirvana en Pearl Jam kregen met deze geëxalteerde gitaarrock vanaf begin jaren negentig wereldfaam. Met de laatste band was Soundgarden te zien op Pinkpop 1992. Op het podium in Landgraaf vond in de stromende regen en passend naderend onweer een woest en indrukwekkend optreden plaats.

Passend, want de muziek van Soundgarden laat zich het beste omschrijven als een bijna occulte mix van punk en metal, met op Black Sabbath geïnspireerde, logge gitaarriffs. Een andere invloed was Led Zeppelin. Cornell beschouwde dichteres Sylvia Plath als een van de inspiratiebronnen voor zijn teksten. Soundgardens doorbraakalbum Superunknown bevat onder meer de hit Black Hole Sun. Eind jaren negentig stopte de band na interne ruzies om in 2010 weer bijeen te komen.

In 2006 schreef Cornell de openingssong voor de James Bondfilm Casino Royale. In 2015 verscheen zijn laatste soloalbum Higher Truth. Binnenkort gaat de film The Promise in première waarvoor de zanger een nummer heeft geschreven.

Chris Cornell overleed tijdens een korte tournee. Het laatste concert was woensdagavond 17 mei in het Fox Theatre in Detroit. Soundgarden beëindigde het optreden met de song Slaves & Bulldozers. Die toegift bezat een ingebouwde tekst uit de door Led Zeppelin bekend geworden bluestraditional In My Time Of Dying.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.