‘Rotterdamse uitgeverij vreest voor censuur dichtbundel door dreiging islamisten’

30-05-2017 16:01

De kleine Rotterdamse uitgever Nadorst die zich specialiseert in bibliofiele uitgaven en anderszins boeken “waar andere uitgevers zich niet aan durven wagen” heeft maandag op haar website een nieuwsbericht geplaatst waarin alarm wordt geslagen over het feit dat een bundel met erotische getinte liefdespoëzie “met een islamitisch getoonzette thematiek” nooit het licht zal zien. Reden: de binder heeft zich teruggetrokken uit angst voor “represailles uit islamitische hoek”.

De uitgeverij voegt daaraan toe dat de binder vooral vreest voor  “Acties van de kant van geradicaliseerde islamitische jongeren uit de buurt. Een steen door de ruit. Of erger.”

Hieronder het volledige nieuwsbericht van de uitgeverij. Het spreekt voor zich:

We hadden het zelf ook niet direct verwacht. Toch lijkt het er op dat de verschijning van één van onze bibliofiele uitgaven gedwarsboomd gaat worden door de dreiging van het radicaal islamitisch terrorisme.

Wat is het geval? Als zevende en laatste deel van de Eendagsvliegreeks willen wij een bundel uitgeven met erotische getinte liefdespoëzie met een islamitisch getoonzette thematiek. De titel van de bundel zou Islam worden. Toen onze vaste binder bundel en titel onder ogen kreeg, weigerde hij echter pertinent zijn medewerking te verlenen. Vrees voor represailles uit islamitische hoek bleek de reden. Een aanslag door IS op het atelier wellicht, maar eerder nog acties van de kant van geradicaliseerde islamitische jongeren uit de buurt. Een steen door de ruit. Of erger.

Het gaat om vijftien gedichten van een jonge dichter die schrijft onder het pseudoniem Mohammed Al-Mansoer. Hij combineert thema’s uit de islamitische liefdesmystiek en Arabische erotische poëzie met episodes uit de liefde tussen twee Marokkaanse jongeren anno nu. Islam betekent overgave of onderwerping: met de titel van zijn bundel wil de dichter aangeven dat de ware islam voor hem de overgave aan de liefde of de geliefde is.

Eerder publiceerde de Gids op Internet hier en hier twee van deze gedichten. Eind 2013 won Al-Mansoer op een haar na de El Hizjra-Literatuurprijs voor poëzie; de prijs werd uiteindelijk niet toegekend omdat hij niet in persoon op het podium wilde verschijnen. Al-Mansoer zocht daarna jaren vergeefs naar een uitgever voor zijn suite gedichten. Tot hij bij Uitgeverij Nadorst aanklopte.

De missie van Uitgeverij Nadorst is boeken uitgeven waar andere uitgevers zich niet aan durven wagen, en wij zijn het dan ook aan onszelf verplicht om al het mogelijk te doen om deze bundel alsnog het licht te laten zien. Hoewel we de persoonlijke motieven van onze binder respecteren, vinden we dat angst een slechte raadgever is als het om het uitgeven van kunst & literatuur gaat. Angst kan het begin zijn van een nieuwe censuur, een censuur die niet wordt opgelegd door repressieve wetten en soldatenlaarzen, maar doordat binders, drukker, uitgevers, schrijvers en media niet meer het risico durven te nemen bepaalde delen van het publiek voor het hoofd te stoten. Wij als uitgeverij willen daar het hoofd niet voor buigen en deze bundel alsnog uitgeven. Domweg omdat we het goede poëzie vinden.

Ondertussen stelt het wegvallen van onze vaste binder ons wel voor de nodige problemen. We moeten nu uitwijken naar een commerciële binder en dat betekent vele malen hogere kosten. Verder moet een deel van het binnenwerk opnieuw gedrukt worden; ook dat betekent extra kosten. Op de magere budgetten van onze kleine uitgeverij wegen die zeer zwaar. Dat betekent bijvoorbeeld dat we de prijsstelling hebben moeten aanpassen. Maar de inkomsten uit eventuele latere verkoop helpen ons nu natuurlijk nog niet uit de brand. Daarom vragen we iedereen in Nederland die de poëzie en de vrijheid van drukpers een warm hart toedraagt om de totstandkoming van de bundel te ondersteunen en hier alvast een exemplaar te reserveren. Opdat ook de stem van Mohammed Al-Mansoer gehoord kan worden!”

Ik zou alle lezers die houden van het vrije woord willen oproepen om deze bundel te bestellen, of u nu van linkse danwel rechtse gezindte bent, opdat de massale belangstelling voor deze onwelgevallige literatuur tot enige bezinning mag leiden bij het mohammedaanse smaldeel onzer natie.