Recensie

Maar of de E3 nu echt nodig is …

14-06-2017 22:59

Nintendo deed de E3 op zijn eigen manier; niet op een podium met live publiek maar vanuit de ‘Treehouse’. Dit is een voorgeproduceerd filmpje in het speels-gezellige thema van een boomhut, waarin een zakenman in pak spelletjes aankondigt. Hoe verontrustend dit beeld ook is, was het voor eigenaren van de Switch – Nintendo’s nieuwste – geen slechte presentatie.

Bijna alle fan-favorites uit de Nintendo-stal worden klaargestoomd om de Switch van levensbloed te voorzien. Pokemon, Metroid, Mario, Kirby & Yoshi, Xenogears, Fire Emblem en zelfs nog meer Zelda. Een veel betere start dan de start van de WiiU, toen Nintendo zijn fanbase jarenlang krekelgeluiden voorschotelde.

Sony

Vorig jaar verpletterde Sony de concurrentie (Microsoft) in een zelfverzekerde show met ballen en de games om het te bewijzen; doorspekt met droge grapjes en oprecht uitziend enthousiasme. Maar dit jaar lijmden ze aankondigingen lui aan elkaar met tientallen variaties op ‘dat ze het voor the players doen’. Juist voor die players deden ze niet zoveel.

Na voorspelbare aankondigingen van downloadbare content (Uncharted, Horizon), lieten ze de eerste langere beelden zien van (alweer) een survial-zombie game. Days Gone heet het, was al eerder aangekondigd en maakte nu minder indruk dan toen. Dit gold voor veel van wat Sony liet zien: van het meeste wisten we dat het zou komen en wat ze nu extra lieten zien maakte niet enthousiaster.

Hoe God of War (nogal een big deal) zal spelen werd ook uit de doeken gedaan. Het ziet ernaar uit dat Kratos het hele spel zijn zoon op sleeptouw zal nemen en ik kon tijdens scenes met kind een ‘bullshit’ niet onderdrukken. Iedereen die God of War heeft gespeeld weet wat  Kratos zou doen met een kind: niet erkennen, doorneuken. En ik kan de plot van mijlenver zien aankomen: Emotioneel geblokkeerde pappa leert tijdens avontuur een band te voelen met zijn zoon. Bullshit dus.

Concluderend

Met de E3 nu achter de rug overheerst de vraag of dit nu allemaal nodig was. De meeste games waren allang aangekondigd, alsook de nieuwe hardware. Nintendo was de enige die echt iets te bewijzen had en dat deden ze aardig, maar als dit het beste is dan kunnen we stellen dat het een tegenvallende E3 was.

Maar gelukkig was er ook nog dit: