Opinie

Dit is Sherazade, en ze wil uw geld voor een docu

25-07-2017 15:27

 

Tekst na plaatje.

 

 

Meet Sherazade uit Almere. Ze wil uw geld voor een film. Een documentaire over Eduard en Rebecca, twee daklozen uit Almere. Zo’n docu kost 7850 euro, en u heeft nog 19 dagen de tijd om geld over te maken voor de film van Sherazade.

Sherazade is maar één van velen. Op een site als Cinecrowd staan tal van filmmakers die uw geld willen. En niet alleen filmmakers uit Almere.

Hobby

Vind ik dus een mooi initiatief. Want kunst is een hobby, en belastingbetalers moet je niet laten opdraaien voor jouw hobby’s. Die hebben zelf hobby’s genoeg. Donateurs daarentegen…wat kan er beter zijn dan kunst laten financieren door de liefhebbers van die kunst zelf?

Of gewoon, door mensen die het leuk vinden om geld af te staan aan mensen die iets willen maken, creëren, scheppen.

Doneren voor mooie projecten is sympathiek. Iets kunnen creëren dankzij donaties is honderd miljoen miljard keer verbindender en vormender dan vier keer de NPO met verplicht af te dragen jaarlijkse belastingsubsidie. Projecten waarvoor wordt gedoneerd zijn projecten waaraan gegarandeerd met passie is gewerkt. Het is creëren in de overtuiging iets terug te willen geven aan de donateurs. Voor wat hoort wat. Eerlijker wordt het niet.

Voordekunst

Cinecrowd is natuurlijk maar één van de vele crowdfundingssites. Voordekunst is een andere bekende. Dankzij dat platform betaalden wij bijvoorbeeld Chris Aalberts. Of, zoals nu, Sid Lukassen (wie maakt hem los?). Eveneens mooie projecten, nuttige creaties, die anders zijn dan anders, en iets toevoegen.

Crowdfunding is de toekomst. Fuck subsidies, lang leve crowdfunding! De mensen die bijdragen aan je project zijn tenminste écht betrokken mensen. Het zijn mensen die hun waardering voor wat jij doet uitdrukken in klinkende munt. En zo hoort het. Want voor mensen die creëren, iets unieks scheppen, hun nek uitsteken, risico nemen, een origineel verhaal vertellen wat anders niet wordt gehoord, voor mensen die talent hebben, kun je geen sympathie en waardering genoeg hebben. En als het even kan geld.

Oók als ze dingen maken waarmee je het niet eens bent. Of een boodschap hebben die haaks staat op de jouwe. Of willen creëren met een totaal ander uitgangspunt dan waarmee jij zou creëren. Dat verrast tenminste. Een frontale aanval op je vastgeroeste ideeën, dan voel je weer dat je leeft. Scheppen is veranderen. Verandering is leven. Inspiratie haal je uit interessante gedachten, niet uit variaties op steeds hetzelfde thema.

Meer, meer, meer crowdfund

Ik vind: meer, meer, meer crowdfundprojecten. Meer, meer, meer te crowdfunden talent in de belangstelling. Meer, meer, meer donaties naar talent. Meer, meer, meer kunst en cultuur, maar dan wel dankzij onze eigen vrijwillige bijdragen. Talent mag wat kosten. Zolang we maar wel zelf kunnen beslissen hoeveel wanneer wat precies waard is. Goede kunst behoeft een mecenas, geen staatsinfuus.

(U kunt trouwens hier doneren voor de immer prikkelende gedachten van Sietske Bergsma. En hier voor het voortbestaan van must exist medium TPO.nl.)

Tip ons!

Tip ons gerust crowdfundacties waarvan u denkt dat ze extra belangstelling verdienen. Dat hoeft niet perse kunst te zijn trouwens. Crowdfund is crowdfund, nietwaar? Het kan ook iets journalistieks zijn. Of literatuur. Of technisch. Of een goed doel. We helpen graag mee om voor leuke projecten geld binnen te halen.