Recensie: De Noordse mythen Carolyne Larrington

18-09-2017 15:05

Dankzij de verfilmingen van de Marvelstrips lijken de verhalen over Thor, Loki, Odin en de andere Noorse goden gemeengoed te zijn geworden. Hoe goed kennen we deze goden echter? Wie door de films over deze helden nieuwsgierig is geworden naar de verhalen waarop ze gebaseerd zijn, doet er goed aan om De Noordse Mythen te lezen, een boek waarin Carolyne Larrington op heldere wijze omschrijft hoe Noorse mythologie in elkaar steekt, zonder dusdanig diep te gaan dat het voor de gemiddelde lezer niet meer interessant is.

Aantrekkelijke vormgeving

Het boek is zeker voor mensen die nog niet zoveel van de Noorse mythologie af weten erg aantrekkelijk vormgegeven, aan de hand van verschillende onderwerpen die van belang zijn. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan dappere mensen, die een plek in Walhalla hebben gekregen, maar is er ook een hoofdstuk over Ragnarok, het einde van de wereld. Ook als je vooral benieuwd bent naar de verschillende goden, en wat hun functies waren volgens de oude Noren, word je goed bediend in dit werk. Er zijn twee verschillende hoofdstukken aan de goden gewijd, waarin iedere god voldoende aan bod komt.

Ondanks de beknopte weergave in dit boekje komt iedere god goed uit de verf en krijgt je een goed beeld van de persoonlijkheden en functies van alle verschillende goden. Zo wordt al vrij snel duidelijk dat de god Loki wel wat meer kwaad in de zin had dan alleen wat kattenkwaad, en komt ook naar voren dat Odin een veel gelaagder figuur is dan je in eerste instantie zou denken. In zekere zin geldt dat eigenlijk wel voor alle goden en daardoor gaan de verschillende verhalen ook nooit vervelen.

Passie en plezier

De manier waarop Larrington schrijft over de Noorse mythologie verraadt niet alleen een grote kennis over het onderwerp, maar ook een grote passie ervoor. Dit straalt af op de lezer. Larrington weet precies die verhalen en anekdotes over de goden te selecteren uit de grote hoeveelheid mythen en verhalen die er over hen bestaan, om in één klap duidelijk te maken hoe tegen die god aangekeken werd. Ook heeft ze ervoor gekozen om ook hier en daar leuke en grappige anekdotes toe te voegen, die het geheel een erg levendig karakter geven, bijvoorbeeld het verhaal waarin Thor zich voordoet als Freya, om zijn hamer terug te krijgen van een reus met kwaad in de zin, of allerlei leuke feitjes, zoals de afkomst van de naamgeving van de dwergen in Lord of the Rings. Het is dan opeens niet meer zo moeilijk om je in te leven in de wereld van Thor, Loki en al die anderen.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

Carolyne Larrington – De Noordse Mythen. Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam. 208 blz. €22,50