TPOok!

 
Opinie

De waarheid zal ons niet bevrijden van fake-news

De Filosofie is een beter wapen tegen fake-news, leer mensen beter na te denken

Dankzij de paus weten we inmiddels wie als eerste fake-news verspreidde. Hij zei het in zijn toespraak ‘De waarheid zal u bevrijden’, op 24 januari jl., de dag van Franciscus van Sale, de heilige van de journalisten. Het was de duivel, in de gedaante van de slang uit Genesis. Met zijn oer-nepnieuws wilde hij de mens verleiden tot zonde. Prima gelukt. Maar was het wel fake-news?

De slang zei Eva dat zij en Adam gerust van de ‘boom van de kennis van goed en kwaad’ konden eten, zonder dezelfde dag nog dood neer te vallen. Daar had God nog zo voor gewaarschuwd. ‘Nee hoor’, sprak Satan, ‘Sterker nog, na zo’n lekker appeltje worden jullie net als Hij: je kent dan het verschil tussen goed en kwaad’.

Eva stierf niet; althans niet meteen. Haar en Adam bekroop wel schaamte om naakt te zijn – blijkbaar het eerste effect van de kennis van goed en kwaad. En schaamte kan dodelijk zijn, dat weet iedereen. Gelukkig stond er ook een vijgenboom in het paradijs op aarde, waar ze zich op dat moment nog bevonden.

De hele Bijbel is nepnieuws

Daar ga je al. Wat is hier eigenlijk fake? Noemt de paus de woorden van de duivel fake-news omdat ze tegen God’s wil ingingen? Die had de zojuist geschapen mens verboden van deze boom te eten, en gedreigd met hel en verdoemenis. Misschien was dat juist  fake-news! Had de mens anders onsterfelijk kunnen blijven? Wie gelooft dat nou.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.