Column

Tim vs. Nico vs. Dave vs. Fan

28-07-2011 16:00

Terwijl ik vorige week op Terschelling zat, schreef Nico Dijkshoorn Dave Grohl in zijn wekelijkse column op NU.nl met de grond gelijk. Hij deed dit naar aanleiding van onderstaand filmpje, waarin Dave een vechtende fan de zaal uit bombardeert. Heb ik weer. Zit ik op een eiland zonder typemachine, zeikt mijn ene held de andere af. Moeilijk, moeilijk. Normaal ben ik het uit principe met Nico eens. Gewoon omdat ‘ie Nico is. Doe je niks aan. Daarnaast vind ik bij voorbaat alles tof wat Dave Grohl doet. Als hij kunst van zijn eigen poep zou maken zou ik het kopen: de poep van Dave Grohl, ik wil het. Die van Nico trouwens ook. En nu, nu ben ik het niet met Nico eens. Een rare gewaarwording, maar goed te onderbouwen. En gezien het feit dat ik weer op het vaste land vertoef kunt u hieronder lezen waarom…

Prins Dinand van Kane
Allereerst stelt Nico in zijn column dat Dave de PVV onder de muzikanten is: Eigen zaal eerst. Je mag dansen op zijn kutmuziek, of anders oprotten, zou Dave volgens Nico vinden. Nico heeft hier volstrekt gelijk. Duh, natuurlijk is dat zo. Álle muzikanten zijn PVV’ers. Bij iedere band of zanger(es) geldt het eigen zaal eerst-beleid. Dat zou mooi zijn, Prins Dinand van Kane die zich in de grote zaal van Paradiso druk maakt of iedereen het bij Moke in de kleine zaal naar zijn zin heeft. Zo werkt dat natuurlijk niet.

AndijviPop
Dan schrijft Nico dat het filmpje geënsceneerd zou zijn. De close-ups zijn te mooi en te goed getimed, plus de regie doet zijn werk te gelikt. Tijdens het applaudisseren maakt de camera een Once Upon a Time in the West-achtige beweging naar de nok van het gebouw. Het is volstrekt duidelijk: de regisseur wist van te voren wat er ging gebeuren, aldus Dijkshoorn.

Een goed geregistreerd concert, je verwacht het inderdaad niet op het iTunes Festival: bij een festival georganiseerd door het meest strakke miljoenmiljardenbedrijf ter wereld zou je inderdaad eerder denken dat dezelfde cameraboer die festivals als AndijviPop en WeilandRock vastlegt gehuurd wordt. Zo is het toch. Daar huur je niet de aller-aller-allerbeste vaklui voor in. Echt niet.

Bandfoto Bløf
Gelukkig heeft Nico ook nog wel een beetje gelijk in zijn column: Dave roept dat er gedanst dient te worden tijdens ZIJN (nee, Dave, ONZE) show. Slaan doe je thuis maar. Nico geeft als weerwoord dat je niet danst tijdens een rockconcert, dat doe je tijdens een concert van Bløf in de duinen. Daar heeft ‘ie volstrekt gelijk in: bij rockconcerten spring je, sla je in het rond, verneuk je je nek, maar dansen doe je niet. Bovendien is onaardig verwijzen naar Bløf altijd +1. Om die reden zal ik het nu zelf ook even doen: Bløf, veredelde mosselboeren, van deze bandfoto heb ik drie weken niet kunnen slapen, en drummert (linkerste), doe eens een stylist huren.

Als laatste zegt Schrijft Nico dat Dave Grohl niet Rock ’N Roll meer is om alle bovenstaande redenen. Dansen doe je niet, vechten zou moeten kunnen tijdens een Foo Fighters-Concert, want dat is Rock ’n Roll. Goed. Bij de eerst volgende keer dat ik bij Ook Voor Vrouwen (theatershow Dijkshoorn&Verdonschot, aanrader!) zit, zorg ik dat ik mijn beste vriend aan een bloedlip een gekneusde rib help. Als het goed is vind Nico het prachtig, er staat immer Literaire Rock ’n Roll op de flyer… Ik heb er zin in!