Column

Diederik Stapel – Leerlingen zouden zich moeten specialiseren in frauderen

07-09-2016 09:01

Diederik Stapel heeft weer een opdracht in het onderwijs. De frauderende hoogleraar is  volgens de Bredase hogeschool voor toerisme en verkeer (NHTV) genoeg gestraft. Men wil hem een nieuwe kans geven en zichzelf ook vooral niet tekort doen. De school zegt iemand in dienst te hebben genomen die hen verder brengt in de vaart der volkeren. Volgens de school is Stapel naast zijn misstap wel altijd een goede en gedegen wetenschapper geweest.

Goed jatwerk neemt nu eenmaal tijd in beslag

En wellicht hebben ze gelijk. Stapel is destijds op staande voet ontslagen omdat bij 55 van de 130 wetenschappelijke publicaties onder zijn naam, fraude met zeer hoge graad van zekerheid geconstateerd is. Dat is dus bij minder dan de helft! En ja, ik ben me ervan bewust dat ook bij tientallen andere publicaties serieuze vraagtekens zijn gezet maar in de wetenschap gaat het om harde bewijzen dus vraagtekens tellen niet mee. Maar zelfs als ik met u meedenk en we ook de vraagtekens meetellen is het aantal fraudegevallen onder de 75 procent gebleven. Bovendien is het louter toeval dat de 25 procent publicaties die op het eerste gezicht brandschoon zijn van mindere kwaliteit waren dan de frauduleuze  stukken. Goed jatwerk neemt nu eenmaal tijd in beslag en dus kon hij zich niet volledig richten op eigen werk.

Een leuk boekje

Hogeschool Breda denkt er net zo over. Je kunt alles van een negatieve kant bekijken maar dat geeft geen pas. Bij navraag over het hoe en waarom van de benoeming zegt men: hij verdient een tweede kans. Bovendien heeft Stapel een enorme kennis op het gebied van onderzoek. Hij weet als geen ander hoe het wereldje werkt.  En dat lijkt mij een understatement. Als er iemand gepokt en gemazeld is in onderzoek dan is het Diederik wel. Hij is absoluut de man die het onderwijs nodig heeft. Een lichtend voorbeeld ook voor onze toekomstige studenten. Want het dondert niet of je de hele boel bij elkaar fraudeert, zolang je dat met elan doet en er vervolgens een leuk boekje over schrijft komt het allemaal goed.

The biggest con man in academic science

De hogeschool van Breda heeft er overigens niet alleen een onderzoeker bij maar ook een wereldburger van faam. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel Nederlanders worden met naam en toenaam genoemd in een zeer gerespecteerd Amerikaans dagblad? En dan ook nog eens worden vermeldt als absolute topper in je specialisme!

The New York Times schreef namelijk over Diederik Stapel: The biggest con man in academic science.