Eindelijk weer Whatsappen

19-11-2014 12:16

Begin dit jaar was de teleurstelling groot dat Whatsapp werd overgenomen door Facebook. Opeens was duidelijk dat persoonlijke communicatie of communicatie in een groep niet langer automatisch vertrouwelijk was, maar onderdeel van een groter netwerk. Als een partij niet vertrouwd was met het waarborgen van privacy dan was het Facebook wel. Dus heb ik het medium direct van mijn mobiele telefoon gegooid en ben overgestapt op Telegram. Ook niet automatisch vertrouwd, maar wel een duidelijk signaal. Een groot gedeelte van mijn contactenlijst bleek een vergelijkbare keuze te maken.

Bereikbaarheid

In het spel van de grote getallen maakt de keuze natuurlijk nauwelijks indruk op het eerste gezicht. Maar schijn bedriegt. Het succes van iedere berichtendienst staat of valt met het kunnen bereiken van mensen. Whatsapp werkt op ieder platform, is op bijna iedere smartphone aanwezig en is daarom interessant.

Als een groeiende groep mensen alternatieven zoekt, is dat toch een probleem. Een tweede punt is dat meer en meer mensen zich zorgen kunnen gaan maken welke gevolgen een overname van Facebook heeft. Uiteindelijk moet het bedrijf balanceren tussen winst halen en de gebruikers niet wegjagen.

Versleuteling

En dan zie je soms dat keuzes worden gemaakt waarvan de gebruiker gelukkig wordt. Nu blijkt Whatsapp stilletjes te hebben gewerkt aan het integreren van goede versleuteling in de app. De oude manier van versleutelen was eigenlijk niet veel soeps. Op Android is de functionaliteit inmiddels actief en de andere platformen volgen snel.

Het gevolg is dat het niet zomaar mogelijk is voor Facebook om in berichten te kijken. Ook bij een tap is het niet meer zo dat al uw verkeer te analyseren is. Dat is meteen een slag in het gezicht van zowel de NSA als andere overheden die wat graag meeluisteren om mensen te onderdrukken, economische spionage te bedrijven of andere moeilijk te rechtvaardigen redenen hebben.

Veiliger

Er wordt gebruik gemaakt van de software van Open Whisper Systems en dat geeft een zekere mate van vertrouwen. Hun methodiek is al bestudeerd en lijkt behoorlijk goed te zijn. Dat is belangrijk, want als we iets van Snowden hebben geleerd is dat een van de oplossingen tegen een spionerende overheid toch echt ligt in het op de mobiel versleutelen van de gegevens. Dan is er centraal niet zoveel te winnen.

Met deze oplossing is voordeel dat een bedrijf is gekozen met ervaring in veilige berichtenuitwisseling. Zij maken namelijk ook SecureText en dat programma is een SMS-vervanger die versleuteling toevoegt (als de andere kant dat ook ondersteund). Eigenlijk hoort iedereen dat al te gebruiken. Dat maakt de communicatie veiliger, maar laat natuurlijk onverlet dat een mobiel inherent niet vertrouwd is.

Ondertussen verdient Facebook lof voor de keuze. Het signaal is helder. Het bedrijf kijkt niet naar de berichten zelf. Dat is een belangrijk gegeven. Ondertussen zal het nog wel zaken over ons profiel kunnen achterhalen. Ook is het signaal aan de overheden helder: onze gebruikers laat je met rust. Ook dat is prettig. Er vanuit gaande dat er geen nieuwe vertrouwensbreuk komt, ben ik inmiddels weer bereikbaar op mijn mobiel via Whatsapp (naast Telegram, SMS en andere diensten).