Was getekend, Anoniem

18-01-2012 15:00

Sinds de onhoudbare opmars van het internet werd ingezet, wordt de wereld meer dan ooit geconfronteerd met een bepaald fenomeen: de anonieme schreeuwlelijk. Vroeger was je nog aardig wat tijd kwijt met het uitknippen van letters uit kranten en tijdschriften om deze vervolgens met de grootste securiteit te ordenen, op een A4’tje te plakken en correct gefrankeerd op te sturen naar de lastig te vallen persoon of instantie. Tegenwoordig biedt het internet uitkomst voor de naar efficiëntie verlangende sneuneus. Met een simpele ratel over het toetsenbord wordt een mening binnen no-time zichtbaar voor eenieder die de moeite wil nemen het te lezen. Dat wil zeggen dat een groter publiek kan worden bereikt met minder moeite. We zijn ver gekomen.

Retecool-bot
Wat dit in de praktijk oplevert zijn websites waar dergelijke zieligerds zich ophopen als fout vet tegen de wand van een slagader. Bijvoorbeeld de online Telegraaf, waar de onderbuik en filterloze roeptoeters de scepter zwaaien. Het niveau is zelfs zo tergend laag, dat een bot van Retecool er geruime tijd onopgemerkt kon opereren. Uiteraard is deze categorie anonieme reaguurder niet serieus te nemen en dragen zij niets bij, maar dat lijkt dan ook niet hun intentie te zijn.

Hoewel een groot deel van de  groep “anoniemen” niets toevoegt aan het debat -behalve het oproepen van een meewarige glimlach van tijd tot tijd- zou men echter niet moeten pleiten tegen anonimiteit op internet. Sterker nog, zij die anoniem opereren en wel serieus het gesprek aangaan vervullen een even belangrijke rol als zij die met een open vizier het web betreden. De validiteit van, of logica in een mening is niet gekoppeld aan de identiteit van degene die deze uit, als die mening geen persoonlijke elementen bevat. Zolang dat niet het geval is, kan deze immers los van de identiteit worden getoetst, bevestigd of bestreden. Het achterste van de tong tonen is helaas niet altijd vrijblijvend en voor velen is de discussie op zich het niet waard om te worden uitgebraakt door omgeving, klanten of werkgever. Lafheid wordt met regelmaat nog als argument tegen anonimiteit aangevoerd, maar ook lafheid doet niets af aan een opinie en is in het kader van een debat dus niet ter zake doende.

Registratie
Werkelijk anoniem is niemand. De reaguurder is zo goed als altijd wel te achterhalen als het delict maar ernstig genoeg is, maar de ervaring leert dat de delicten op internet vaak nu eenmaal niet bepaald ernstig zijn. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het blijft dan ook wel zaak dat de identiteit van de anoniemen wel bekend is bij hen die de site modereren, door bijvoorbeeld registratie van naam en eventueel adres. Het internet is één van de mooiste platforms waar de vrijheid van meningsuiting ooit heeft kunnen floreren, juist omdat men de optie heeft in enige mate anoniem te zijn. Vele relevante meningen en boeiende draadjesvullers waren ons ontzegd gebleven zonder deze mogelijkheid tot gezichtsloos blijven. Pritt Stift, Gregorius Nekschot en zelfs Lucas de Linkse Lul, ik had ze niet willen missen.