Dat typisch Hollands vingertje

28-12-2009 16:30

Een nekshot zul je van hem niet horen, en gewoon even doodgaan zat er ook niet in. Webloggen ging toen namelijk anders, maar niet helemaal anders. Want aan een grijze muis als kabinet hebben we dan nu misschien een broertje dood, tóen ook al. Over Grijs 1 werd er toen, begrijpelijk, niet gesproken, maar eenzelfde veeg uit de pan kreeg Joop den Uyl. Den Uyl, de man “die in het zwart wit grijs iets komt vertellen”; om een saai kabinet zat men in Nederland nooit verlegen. Aan een flauwe grap over het kabinet, dat steeds nét blijft zitten (waar kennen we dat toch van) herkennen we hem direct; de weblogger avant a lettre: Seth Gaaikema.

Hij had zijn tijd natuurlijk ook mee; Den Uyl, Wiegel, Van Agt, stuk voor stuk opmerkelijke politici die uitblonken in het houden van saaie persconferenties of het zagen aan de poten van het zittende kabinet. Een situatie vergelijkbaar met die van nu. Waar weblogs spreken over “het kan natuurlijk niet zo zijn dat”, had Seth al zijn “aan de ene kant zou ik twee dingen willen zeggen” klaar om de premier belachelijk te maken.

Afgeven op flauwe koppen, en woordgrappen lijkt een sport op weblogs en men loopt zelfs al weg met het idee dat Seth Gaaikema de belichaming van de sleetse flauwe grap is. Niet onterecht, maar dit soort oud-Hollandse humor vormt de basis van het Nederlandse webloggen. Met een dubbele bodem politici bekritiseren, de nietszeggendheid van hun uitspraken nadoen, het kan allemaal nu en het kon allemaal toen ook al. De kritiek dat er gefocust wordt op het onderscheid tussen een zogenaamd links en rechts kunnen we ons overigens nu misschien nog steeds wel aantrekken.

Voor de mensen die al wat langer meelopen in de vaderlandse weblogwereld is “het vingertje” inmiddels een begrip. Het vingertje dat laat zien wie het morele gelijk aan zijn kant heeft. Maar het vingertje dat bestond toen ook al. Van der Stoel’s vingertje dat nog steeds denkt dat er iemand is die er naar luistert, is misschien wel hetzelfde vingertje dat menig weblog nú bekritiseert. En misschien wel hetzelfde vingertje dat elk weblog zelf ook gebruikt. De politieke situatie in Nederland is sinds die tijd misschien bedroefd weinig veranderd. Echter, de kritiek er op is sinds die tijd wat opgeleukt met een doodsbedreiging hier en daar, uiteindelijk hebben wij het nog steeds over hetzelfde. Dus; waar hebben we het nu helemaal over?

En zoals onze held, Seth Gaaikema, al wist te zeggen; “[..] Jaap stelt vragen die Joop niet beantwoordt en Joop beantwoordt vragen die Jaap niet gesteld heeft.