Ter Horst: Ik doe het juist goed!

09-02-2010 16:00

Vorige week werden de Big Brother Awards uitgereikt. Niet geheel verrassend viel minister Nadorst in de prijzen wegens haar niet-aflatende strijd om uw privacy af te schaffen. Nog minder verrassend was het dat ze de prijs niet zelf in ontvangst kwam nemen. Want wie kan het schelen, het is maar een ‘privacydingetje’ en ‘veiligheid gaat vóór vrijheid’. Guusje heeft echter wel een schriftelijke reactie gestuurd. En uit deze reactie blijkt dat ze nog veel enger is dan al werd aangenomen.

Succes
Zo zegt Ter Horst in deze reactie: ‘de sleutel tot succes van de bescheming van persoonsgegevens ligt ook bij een grotere bewustwording bij de burger. Zo lijkt bij jongere generaties privacy nauwelijks een rol te spelen in hun contacten op websites’. Dat klopt natuurlijk, maar het feit dat mensen zelf ergens hun gegevens achterlaten, mag natuurlijk nooit een vrijbrief worden voor Guusje om dan ongebreideld te gaan dataminen. Iets wat ze hiermee wel lijkt te impliceren.

Daarnaast zegt ze in haar reactie: ‘Uitgerekend deze week voerden wij in de Tweede Kamer een discussie over de balans tussen veiligheid en privacy. In dat debat kregen minister Hirsch Ballin en ik waardering, zowel van de regeringspartijen als van de oppositie, over de manier waarop wij met die balans tussen veiligheid en privacy omgaan. En ik denk dat een representatieve steekproef onder alle Nederlanders een zelfde beeld zou opleveren.’

Privacyverkwanseling
Een publieksprijs (door het publiek dus; de samenleving zeg maar) is dus niet representatief. Representatief is iets blijkbaar pas als Maurice de Hond wat cijfers bij elkaar liegt middels een onderzoek onder 31 mensen. Toch kunnen we niet alleen Guusje verwijten dat het verregaande opslaan van al uw gegevens zo populair aan het worden is. Als nota bene juist zij en die andere privacyverkwanselaar van alle partijen waardering krijgen voor dit stasigedrag is dit hen allemaal aan te rekenen, en niet alleen Ernst en Guus. Ondanks dat privacyberichtgeving dus tegenwoordig op de voorpagina staat in plaats van ergens ver weg tussen het nerdnieuws wordt verstopt, lijkt het tij niet meer te keren. Uw privacy is failliet. Het is te laat.

CC Foto Peter de Wit