Leest God gebeden op internet?

15-02-2010 16:00

“Lieve Heer, zegen mij alstublieft met een nieuwe computer. Ik heb er zelf geen geld voor. Bedankt, Heer Jezus!”

Als God ook op internet actief is, heeft Hij het er druk mee. Op de website tangle.com staan meer dan honderdduizend gebeden van mensen die vragen om gezondheid, een nieuwe baan, hulp voor vrienden en familie, of een nieuwe computer. Het doet een beetje denken aan Bruce Almighty die God’s email account een tijdje overneemt en gek wordt van alle verzoeken. Maar op tangle.com kan niet alleen Bruce de gebeden lezen, iedereen kan dat! Bovendien kun je vaak ook nog achterhalen wie deze gebeden gepost heeft. Bovenstaand gebed is van Betty en ze is vierenzestig jaar. Als lid van de tangle community kun je nog veel meer over Betty te weten komen.

Je privéleven op straat
Waarom zouden mensen in vredesnaam gebeden op het internet plaatsen? Verwachten ze dat de gebeden anders niet aankomen? Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Tangle.com is een Amerikaans evangelische website met veel fijne christelijke filmpjes (de christelijke Youtube) en een grote community van born-again Christians. Amerikanen zijn wat opener dan wij, en hebben weinig moeite om hun complete privé-leven op straat te gooien, of in dit geval op internet. Want zo kunnen ze bemoedigd worden door broers en zussen in het geloof. Nu heeft Betty nog geen bemoediging gehad. Een computer vragen is misschien wat egoïstisch. Een oproep om voor Sarah met een hersentumor te bidden krijgt meer aandacht. Ze krijgt wel zeven comments van mensen die een gebed voor haar plaatsen. Dat lijkt te hebben geholpen, want de laatste comment is: ‘Geweldig nieuws! Sarah is beter!’

Bidden top vijf
Hoewel het de vraag is of Betty door haar gebed daadwerkelijk een computer krijgt, krijgt ze in ieder geval aandacht. En is die aandacht niet van hogerhand, dan in ieder geval van de lezers van tangle.com. En veel bidden wordt ook nog eens beloond. Hoe meer gebeden je opstuurt, des te hoger je in de lijst komt. Zo staat Betty in de top vijf van ‘top praying members’ met bijna vijfhonderd gebeden. Met een online community, duizenden bidders en honderdduizenden gebeden is bidden helemaal web 2.0.

Theo Zijderveld doet onderzoek naar media, religie en cultuur. Hij blogt en twittert daar ook over.