Vooruitblik: miniserie The Pacific

18-02-2010 10:00

Deze maand is het uitkijken naar de nieuwe tiendelige HBO-miniserie The Pacific. Tom Hanks en Steven Spielberg hebben de handen weer ineen geslagen om te werken aan een epos vergelijkbaar met Band Of Brothers, een serie die voortborduurde op de impact van blockbuster Saving Private Ryan. Zoals de titel al aangeeft speelt het verhaal zich ditmaal niet af in Normandië, de Ardennen, of Nederland. Het strijdtoneel is verplaats naar de Grote Oceaan, om de gruwelijke oorlogshandelingen in ander andere Iwo Jima en Okinawa in beeld te brengen. Het gaat om de periode na Pearl Harbor waarin de Japanners trachtten de olievelden van Zuidoost-Azië in handen te krijgen.

Oorlogsleed
Je verheugen op een serie als The Pacific gaat natuurlijk niet om het vooruitzicht je te verkneukelen bij expliciete slachtpartijen. Het grote talent van Spielberg en Hanks, zoveel hebben zij al bewezen, is het in beeld brengen van de verschrikking van de oorlog. Prijzenswaardig is ook de afstand die wordt genomen ten opzichte van een bepaalde ideologie, zodat good versus evil-retoriek achterwege blijft. Memorabele afleveringen van voornoemde serie waarin de mannen van de Easy Compagnie bestookt worden met artillerievuur in de Ardennen, of de ontdekking van een door de Duitsers verlaten concentratiekamp, zijn daar goede voorbeelden van. Niet eerder werd de oorlog en vooral ook de traumatische impact ervan zo krachtig en expliciet in beeld gebracht. Compleet met snikkende veteranen die hun verhaal doen om de aflevering in te leiden. The Pacific is gemaakt met een budget van 200 miljoen dollar, wat doet vermoeden dat het met grafisch realisme wel goed zit.

Functie
Het is vooral bij series als deze dat een specifieke functie van de kunst, en in dit geval van de cinema, op de voorgrond treedt: kunst als middel tot bewustwording. Geen zakelijke, geschiedkundige verhalen die ontdaan zijn van het menselijke aspect, maar meebeleven en het doorzien van de complicaties van de oorlog voor het individu of voor samenlevingen. Juist deze nadruk op de harde realiteit van de oorlog maakt The Pacific tot een aanklacht, in plaats van louter een serie waarin bruut geweld wordt gebruikt om het publiek te lokken en vermaken. In deze tijd waarin de laatste veteranen van de Tweede Wereldoorlog een voor een sterven,  is het erg belangrijk dat hun verhaal wordt verteld en vastgelegd voor het nageslacht.

De serie gaat 14 maart bij het Amerikaanse betaalkanaal HBO in premiere. Vier trailers staan er online. Een dag na de veertiende zal de serie ongetwijfeld te streamen en te downloaden zijn via de bekende wegen. Naar verluidt heeft Veronica de rechten gekocht om de serie vanaf april uit te zenden.