Reportage: Opening Forever 21 Antwerpen

06-09-2011 10:00

Meteen bij de deuropening van het nieuwe shoppingwalhalla wordt er een shoppingcard ter waarde van 50 euro in mijn hand gedrukt door een stel glimlachende winkelmeisjes. Een ander meisje komt even later met een schaal aardbeien op me afgesneld. Hier zou ik wel aan kunnen wennen. Om me heen zie ik een select groepje bloggers, redacteuren en andere F21-fans nippen aan hun goed gevulde champieglazen.Wat me opvalt is de vriendelijkheid van het winkelpersoneel en de vredige sfeer op het evenement. Hier zijn hier dus geen drakenvrouwen die elkaar te lijf gaan met leren tassen; vechtend om een lapje stof. In plaats daarvan sjokt iedereen tevreden van rekje naar rekje. Want er is genoeg voor iedereen, dat moet ook wel met drie verdiepingen vol met kleding, schoenen en accessoires. In divere stijlen. Preppy, grunge, hippie, lieflijk en de stoeipoezenkleding heb ik er ook gespot. Maar over de collectie later meer, eerst een uitleg van de afkomst van dit kleine stukje ‘hemel’.


Forever 21 is opgericht door een stel Amerikanen in 1984, inmiddels zijn haar tentakels verspreid over heel de wereld. Het merk staat bekend om haar goedkope kleding (helaas komt ook hier wat kinderarbeid aan te pas) maar met een zowaar andere stijl dan Hennes en Zara. Je kan Forever 21 zien als een jus van River Island en Jamin (ja, die snoepwinkel). Godsgruwelijke lekkere trek krijg je in die kleertjes (de Jamin-factor). Dus, het is alleen maar goed voor de toeristen dat het in New York gevestigde filiaal op Times Square, vijf verdiepingen telt. Een ideale plek om verstoppertje te spelen of je zanikende reisgenoot voor drie uur te negeren.

De winkel in Antwerpen is naar New Yorkse maatstaven bescheiden. Met twee verdiepingen minder, maar laten we eerlijk zijn: dit is genoeg. Meer dan genoeg.

De eye-catchers van de collectie zijn naar mijn mening de batikshirts, die ik stiekem weer heb toegelaten in mijn leven. De lange rokken met print vond ik ook beeldig, vooral in combinatie met een cropped top en gouden schoentjes. En de doorzichtige overhemden in zwart en wit zijn items die je sowieso moet meegrissen. Hier en daar vond ik de kleding niet heel verrassend, maar dat deerde niet want er viel genoeg te ontdekken. Op de mannenafdeling bijvoorbeeld waar ze naar mijn mening veel leukere tassen hebben; de canvastas met ‘Los Angeles-print’ is favoriet. Qua accessoires zijn de clutches met turquoise steentjes leuke hebbedingen. Ik wil niet Judge Judy uithangen maar ik zou zeggen: bezoek de Meir op Antwerpen en trek je beurs open.Voor studenten is de winkel sowieso een dikke plus. En ook voor mensen die voor altijd 21 willen blijven.

Ps. Niet doen als je een hekel hebt aan hipsters.