In Memoriam: Whitney Houston

12-02-2012 13:31

Whitney, debuutplaat Whitney HoustonWhitney Houston overleed gisteren in haar hotelkamer in Beverly Hills, waar zij was om de uitreiking van de Grammy Awards vanavond bij te wonen. Naar verluid is de zangeres dood in bad aangetroffen na een avondje doorzakken in de hotelbar, haar kamer bezaaid met medicijnen en drugs. Houston was één van de beste zangeressen van haar generatie.

Haar hele jeugd stond in het teken van muziek, haar moeder is de gevierde gospelzangeres Cissy Houston, die behalve als solo-artiest ook werkte als achtergrondzangeres voor onder anderen Elvis Presley en Aretha Franklin. Haar tante Dionne Warwick is sinds 1962 met maar liefst 56 noteringen niet uit de Billboard Top 100 weg te slaan. Whitney had niet alleen muzikaal goede genen, ook haar looks waren spectaculair. Tegen de tijd dat ze op haar tweeëntwintigste haar debuutalbum Whitney uitbracht had ze er al een modellencarriere opzitten.

Records breken
Die debuutplaat brak alle records, de plaat zelf stond 14 weken op 1 en er werden vier nummer 1 singles op rij van getrokken. Ze won talloze muziekprijzen en onderscheidingen, zong volgens velen de mooiste versie van het Amerikaanse volkslied bij de Super Bowl en speelde in de kaskraker The Bodyguard de hoofdrol naast Kevin Costner. De soundtrack van de film brak wederom alle verkooprecords en is nog steeds de best verkochte soundtrack ooit.

Privé ging het bergafwaarts met Houston: ze trouwde bad boy Bobby Brown, het stel werd op een vliegveld betrapt met wiet, de geruchten over gewelddadige ruzies en crackgebruik werden steeds sterker. Hits bleven uit en in 2001 verscheen Whitney op een feestje ter ere van Michael Jackson, zo broodmager dat vooral haar verschijning en niet haar optreden het gesprek van de dag was. Ze werd voer voor de roddelbladen, die gretig schreven over haar aftakeling.

Comeback
In 2009 plande ze haar comeback, met een nieuwe plaat en een wereldtournee, maar de tour pakte beschamend uit. Het publiek joelde haar uit en liep soms zelfs weg, haar stem, ooit de beste stem van de popmuziek, had haar in de steek gelaten. Afgelopen donderdag was ze voor het laatst in het nieuws, omdat ze bebloed en verward een club uit wankelde. Ze heeft er haar laatste optreden gegeven. Whitney Houston werd 48 jaar.