Humor

Minister Leers wil John Leerdam nog dit jaar uitzetten

03-04-2012 16:00

Als het aan minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie ligt, vertrekt PvdA-Kamerlid John Leerdam nog dit jaar naar zijn geboorteland. Leerdam kwam in 1982 naar Nederland met een studievisum. “Hij is toen als kennismigrant in ons land gebleven, maar dat moet een flagrante leugen zijn”, aldus Leers na het zien van een interview met de PvdA-politicus. De oppositie in de Tweede Kamer staat op de achterste benen en wil direct uitleg van de minister. “Ik heb John zien huilen”, vertelt Tofik Dibi (GroenLinks), “zodra daar foto’s van in de kranten opduiken dien ik een motie in.”

Grappige broertje van Jörgen Raymann
In een interview met radiozender 3FM reageerde Leerdam op uitspraken die de Israëlische oud-premier Ariel Sharon zou hebben gedaan (de beste man ligt al sinds 2006 in coma) en op de vervroegde vrijlating van de verzonnen terreurverdachte Jael Jablabla. “We kennen John natuurlijk als het grappige broertje van Jörgen Raymann, maar dit gaat te ver”, vindt Gerd Leers.

De minister ontdekte dat Leerdam zijn studievisum heeft gebruikt om theaterregie te studeren en een opleiding tot dramadocent te volgen. “U kunt aan mijn collega Halbe Zijlstra (Onderwijs) vragen hoe weinig zo iemand aan onze samenleving toevoegt”, aldus Leers. “Dramadocent, daarmee is het makkelijker grappen maken dan met mijn naam”, zegt staatssecretaris Zijlstra desgevraagd.

Zielig
PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en zijn GroenLinks-collega Dibi trekken gezamenlijk op. “John woont al dertig jaar in Nederland, hij heeft hier vriendjes. Het zou zielig zijn hem nu terug te sturen naar een plek waar hij helemaal opnieuw moet aarden.” Dibi: “Leerdam is volledig vernederlandst. Een land dat geestelijk gehandicapte Kamerleden uitzet, zet zijn hart uit.”

Leers houdt voet bij stuk. “Als mensen op ondeugdelijke gronden een verblijfsvergunning hebben verkregen, dan moeten ze het land uit. Regels zijn regels.” Hij wil de vrijgekomen plek gunnen aan de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. “Dan maar een kennismigrant minder en een VMBO’er met de handen uit de mouwen extra”, aldus Leers.

Leerdam vervangt momenteel Sharon Dijksma in de Tweede Kamer die 22 maanden met zwangerschapsverlof is.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter