Humor

Marokkanen zijn helemaal niet racistisch

15-05-2012 16:00

Vorige week ontstond, dankzij Bart Schut, een discussie over een zogenaamd racismeprobleem onder Marokkanen. Dat is uiteraard de grootst mogelijke onzin. Marokkanen zijn helemaal niet racistisch. Ze zijn tegen iedereen even agressief. Ik ken geen Marokkaan die onderscheid maakt van welk ras een niet-moslim is; die moeten allemaal dood. In die zin is het een zeer cultuurrelativerend volkje.

Toenadering
Een voorbeeld: als een Nederlandse vrouw langs een stel negers – of anderszins xenofobie opwekkende figuren – loopt, dan zie je haar vaak haar pas versnellen, de handtas onder de arm klemmen, de ogen neerslaan en het blonde haar zo onopvallend mogelijk langs de primitief toenadering zoekende mannen loodsen. Een Marokkaanse vrouw doet dat niet. Zij draagt áltijd haar hoofddoek, zodat zij in alle gevallen met een gerust hart langs een groepje mannen kan lopen. Neger of niet.

De Marokkaan kent een lange traditie waarin ras er niet toe doet. Álle vrouwen zonder hoofddoek zijn hoeren, álle ongelovigen zijn varkens, álle homo’s zijn vies en ga zo maar door. Hell, ze neuken zelfs met geiten, hoe open-minded wil je het hebben?

Surinamers
Nee, Bart Schut, Marokkanen zijn niet racistisch. Weet je wie racisten zijn? Surinamers. Met hun eeuwige ’emancipatie van de zoewarte mens’ en de ‘overheersing van de witte man’. Altijd weer die nadruk op afkomst. Ik dacht dat we dat nu toch wel zo’n beetje achter ons hadden gelaten, maar nee hoor… overal willen ze monumenten voor de geknechte neger of het zwarte erfgoed. Misselijkmakend, als je er bij stil staat.

Surinamers verwijzen ook altijd naar hun Afrikaanse roots. Nee, zeg ik dan, je bent in Suriname geboren en getogen, net als je ouders en hun ouders, dan ben je een Surinamer. Hoe lang wil je de nadruk blijven leggen op je ras?

Het lijkt mij goed als Bart Schut eens naar Suriname trekt en daar aan den lijve ondervindt wat racisme is. Dan piept hij wel anders, de volgende keer in Marokko.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter