De driekwartbroek: het lelijke eendje dat nooit een zwaan wordt

25-06-2012 11:45

CC-Foto: Paul MorrisonHoewel er hardnekkige misverstanden bestaan over wat wel en niet kan –  nee, het ligt niet aan dat diagonale streepje dat je een te dikke buik hebt – zijn er een aantal kledingstukken die nooit het daglicht hadden moeten zien. Om de doodeenvoudige redenen dat ze geen praktische herkomst hebben en geen enkel figuur flatteren. Schrijnend voorbeeld hiervan is de ‘zomerse’ driekwartbroek, voor zowel mannen als vrouwen.

De zesjesmentaliteit
Allereerst heeft de driekwartbroek geen enkel nut. Tijdens het wandelen of fietsen beschermt de broek je niet tegen muggen, distels, trappers etc. En ook niet tegen felle zon. Hoogstens verbrandt er wat minder huid (maar oeh, die rode kuiten!). De driekwartbroek valt ook niet onder de categorie ‘gekleed’. Een driekwartbroek is dus geen vervanger voor een pantalon of een kokerrok. Voor de mannen: als een korte broek een no-go op jouw werk is, dan is de driekwartbroek geen makkelijke zesjesmentaliteitoplossing. Het ziet er gewoonweg niet zakelijk uit. Voor inspiratie raden we je aan naar de Italiaanse man te kijken. Ook bij hoge temperaturen zien zij er in zomerpakken gekleed uit.

Een trend van de laatste jaren is de driekwart legging (vooral in wit!) die vrouwen naar het werk onder hun leuke zomerjurkje dragen. Waarom? Om geen kou te vatten? Om geen inkijk te hebben? Om er netjes uit te zien? Leg het ons eens uit, want wij begrijpen het niet. Beter is: blote bruine benen, of een mooie panty.

Verder dragen veel mensen de driekwartbroek in de zomer vanuit een idee het dan minder warm te hebben. Nomaden hebben hier andere ideeën over, maar ieder zijn eigen ding natuurlijk. Wil je graag bruinere benen kweken, bedenk je dan drie keer voor je een driekwartbroek aantrekt (stel je voor hoe die benen eruit zien als je daarna een short of zomerjurkje draagt, of als je gaat zwemmen).

Kleiner en dikker
Iedereen lijkt kleiner en dikker in een driekwartbroek. Of je nu de ideale maten hebt of een tikje te dik bent. De broek maakt je benen namelijk korter. En hij legt de nadruk op je kuiten, bij Nederlanders vaak goed (erg) geprononceerd. Ben je een model van 1.80 meter met ondergewicht en wil je graag wat kleiner en minder ondervoed overkomen? Trek geen driekwartbroek aan, maar ga voldoende en gezond eten is het eerste advies. Heb je geen gevoel voor esthetiek? Er zijn nog steeds betere manieren om wat voller of juist wat slanker te lijken. Een kledingadviseur kan daarbij helpen. De auteurs geven je ook graag advies, mits je je huidige driekwartbroeken aan een goed doel schenkt.

Mode anno 2012
Voor de lezer die zich nu vertwijfeld afvraagt wat hij/zij aan moet trekken tijdens het eerstvolgende bezoek aan een religieus gebouw (bv. op vakantie), zijn er genoeg prima alternatieven. Voor de vrouwen raden een we een maxirok aan. Kies er een van goede kwaliteit (polyester en hoge temperatuur zijn geen vrienden). Daarmee ben je helemaal 2012! Een maxirok staat goed bij elke leeftijd en is op verschillende manieren te stylen. Kun je ook mooi verbloemen dat je driekwart witte benen hebt, omdat je tot je dit artikel las rare broeken droeg. Voor de mannen: er zijn genoeg leuke en lange katoenen zomerbroeken te krijgen die je er verzorgd en zomers uit laten zien. Nee, die hebben inderdaad niet genoeg zakken om van je broek tevens een rugzak te maken. Met reden. Maar daarover later meer.

CC-Foto: Paul Morrison


Wat is TPO?