Genomineerd voor de brandstapel: Uggs, Birkenstocks en Crocs

04-07-2012 15:06

Zozeer als sommige dames (en heren) de witte driekwartlegging willen verbranden, zo zou ik het liefst iedereen acuut willen ontdoen van de meest mensonterende stukken schoeisel die de mensheid ooit heeft gekend. Birkenstocks, Uggs en Crocs mogen een pijnlijke dood sterven.

Rituele verbranding
Er is simpelweg geen excuus voor het dragen van de maar al te bekende slippers, laarzen en… eh, klompen. Geen.
Gisteren nog liep ik achter een groepje zestienjarigen. Goddank hadden ze geen bontkraagje aan dit keer (want er zijn er die het presteren om met 25 graden ook nog eens een bontkraag te dragen). Maar mijn ogen werden al snel naar beneden getrokken. Drie van de vier meisjes liepen met Uggs aan. En dan niet de leuke slippers die Uggs ook heeft, nee, de laarzen. Met een schapenvacht aan de binnenkant. Zo’n vachtje voor als het -10 graden Celcius is. Het was gisteren echter +22 graden. Ik herhaal, het was PLUS TWEEËNTWINTIG graden. En nu heb ik ook snel koude voeten, maar met 22 graden in Uggs kun je een zwembad maken van de hoeveelheid zweet die dat produceert. Er is zóveel mis met Uggs dragen in de zomer. En niet alleen dat je enkels er scheef van gaan staan. Uggs zijn pantoffels. Iedereen die dit leest en nu nog Uggs draagt, laat je adres even achter, ik kom ze graag persoonlijk en ritueel verbranden.

Ze lopen zo lekker
En dan Birkenstocks. Het is een dag mooi weer en meteen zie je overal mensen die overduidelijk te lui zijn om te gaan shoppen voor leuke, passende slippers. Eenheidsworst. Je kent dat wel. Ze lopen zo lekker, dus in plaats van slippers te proberen die niet meteen lekker zitten, ga je in Birkenstocks lopen. Past zo lekker overal bij. Nee, mensen, nee. Birkenstocks zijn uit. Het is toch ook niet leuk dat je niet over straat kunt lopen zonder meteen tientallen kopieën te zien van jouw slippers? Zoek gewoon even door en ga voor die originele, elegante, slipper. En heus, er zijn er genoeg die ook lekker lopen.

Draag het binnen alstublieft
Crocs zie ik gelukkig steeds minder in het straatbeeld (wellicht omdat ik in Haarlem woon), maar ze zijn er nog wel. Tegenwoordig dragen vooral kinderen ze als ze buiten spelen, heb ik ontdekt. Dat zal ongetwijfeld zijn omdat ze ’s avonds gewoon afgespoeld kunnen worden en nog een beetje meerekken met de verschrikkelijk snel groeiende voeten van kinderen. Maar voor de rest geldt hier hetzelfde als voor Uggs: het zijn pantoffels. Voor binnen. Niet om mee naar buiten te gaan. Het is plastic, het is te lelijk voor woorden en het is totaal onelegant. Of, zoals mijn vent zegt: “Mensen met Crocs verdienen het om met Crocs aan over hete kolen te lopen, zodat ze aan hun voeten vastsmelten. Voeten amputeren daarna, kunnen ze daarna ook nooit meer in Crocs lopen.” Dat idee.

Genoeg goede alternatieven
Wat kan dan wel qua casual schoeisel? Er zijn zat leuke enkellaarsjes voor de zomer, die speciaal wat dunner zijn gemaakt zodat je er niet enorm in loopt te zweten. Die zijn waarschijnlijk ook minder duur dan een setje Uggs. Verder zijn er mooie slippers van Reef en Teva die ook lekker lopen, en helemaal hip zijn wegens de surfcultuur (heb je toch een link met Uggs). Wil je echt hip doen, koop dan van die Romeinse sandaaltjes (alhoewel die inmiddels ook wel wat cliché zijn) of iets anders met leuke bandjes. En als alternatief voor de Crocs van je kinderen trek je ze maar gewoon hippe gympen aan, die deed mijn moeder vroeger ook gewoon in de wasmachine. Toms zijn bijvoorbeeld ook best oke. Kortom: er kan genoeg, dus verpruts het nou niet.

Tell me, heb jij nog hippe alternatieven voor Uggs, Birkenstocks en Crocs?

CC-Foto: SOMeiKUEN