Cult

Een afwisselend Rock Werchter

05-07-2012 11:27

Een recordaantal bezoekers reisde afgelopen weekend af naar het Belgische festival Rock Werchter. Dit jaar voor het eerst met een derde podium, The Barn. Het festival was afwisselend, zowel qua weersomstandigheden, als de kwaliteit van de optredens en de verscheidenheid aan muziekgenres. Er was niet alleen rock, zoals je zou verwachten op basis van de naam van het festival, maar de dagafsluiters waren voornamelijk DJ’s die de weide vulde met keiharde dubstep.

Er was dit jaar veel diversiteit op het gebied van muziek en dan voornamelijk veel onbekendere bands voor het mainstream publiek. Daarnaast waren de nodige grote namen natuurlijk ook aanwezig, zoals The Cure, Pearl Jam, Snow Patrol en als afsluiter de Red Hot Chili Peppers. Ze gaven fantastische shows waarbij zij zich allen lieten ze zich van hun beste kant zien en het publiek het optreden gaf die het verwachtte.

Beirut
Hoogtepunt van het festival moet toch wel Beirut zijn geweest, de enige band die een spontane toegift gaf nadat de menigte in de Barn vijf minuten lang had staan stampen, schreeuwen en klappen om meer. Een intiem feestje met 20.000 toeschouwers, drie trompetten, een accordeon, cello en een drumstel.

Natuurlijk zijn er ook altijd artiesten die de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Zo waren de All American Rejects, openingsact van de Mainstage, ronduit slecht. Het motto van hen leek te zijn dat met zo veel mogelijk “fuck” roepen, ze het publiek wel mee zouden kunnen krijgen. Ook Lana Del Rey bleek niet even capabel live als op de cd. Een degelijke show, maar de moeilijke noten werden door haar ontweken of niet gehaald.

Flauwvallen
Het festival begon met 39 graden op donderdag, de twee tenten konden dan ook maar beter gemeden worden. Festivalgangers vielen met bosjes flauw en de eerste hulp liep constant met een brancard heen en weer. Buiten was het al niet veel beter met alle half naakte en verbrandde lichamen die na een paar uur al doorweekt van het zweet waren.

De dagen daarna was het weer veel wispelturiger en moest je vaak om het uur een trui aantrekken om hem vervolgens weer op te bergen. Gelukkig bleven de echte buien uit en schampte deze enkel af en toe het festivalterrein, terwijl het op de campings wel regende.
Ondanks de wisselvalligheid van het weer was er een accessoire die iedere festivalganger had meegenomen, een zonnebril. voornamelijk de gekleurde wayfarer monturen, veelal gratis modellen van de verschillende stands op het terrein, vielen in de smaak.

Het was een weekend met goed weer, goede muziek en een goede sfeer. Een geslaagde editie van Rock Werchter en de Barn is zeker een blijver voor komende jaren, er wordt zelfs al gesproken over een vierde podium. De vraag is echter wel of het met nog meer artiesten nog steeds ‘Rock’ Werchter zal blijven, want drie podia met echte rockers vullen bleek dit jaar niet mogelijk. Volgend jaar zal Rock Werchter plaatsvinden op 4, 5, 6 en 7 juli.