Politiek

Einde discussie: ‘Zwarte Piet’ is racisme

06-11-2012 21:40

(Update: ‘Het Huis’ ontkent, reactie in de update onderaan) We zijn er lekker vroeg uit dit jaar: ‘Zwarte Piet’ is gewoon een racistisch fenomeen. Het antwoord komt uit Weert, waar zoals in vele steden in Nederland elk jaar Sinterklaas wordt gevierd. Een van de trekpleisters van het Weertse Sinterklaasfeest is ‘Het Nicolaashuis’, waar de goedheiligman en zijn Pieten elk jaar vele kinderen blij maken door ze de de gelegenheid te bieden op audiëntie bij de Sint te gaan. Zoiets organiseer je niet zonder vrijwilligers natuurlijk, niet in de laatste plaats doordat Sint en Piet niet zomaar ten tonele verschijnen. “Zonder deze vrijwilligers is het Huis van Nicolaas ondenkbaar”, zo lieten vele posters in de Limburgse stad weten. “Aanmelden met je donder” dus, dachten verschillende lokale jongeren, maar de selectie is streng en aan typecasting doet de organisatie bepaald niet: één jongen die zich aanmeldde als Zwarte Piet werd geweigerd omdat hij -u raadt het al- te donker was. (mirror)

Zwarte Piet
“Iemand die echt donker is, dat kunnen we niet hebben”, zo moet men gedacht hebben. En dus werd de jongen geweigerd, niet omdat hij vloeiend Weerts spreekt, maar omdat hij de andere Pieten zou doen verbleken: naast hem zouden de andere Pieten niet echt lijken. Daar zou de organisatie wellicht gelijk in kunnen hebben, natuurlijk. Hierdoor zullen er dit jaar alleen ‘niet echt lijkende’ Pieten bij het gemeentemuseum te Weert verschijnen. Het is pas begin november en het definitieve antwoord is door deze beslissing nu al binnen: Zwarte Piet is puur racisme.

Update: reacties
Sander Stijnen, de plaatser van het originele bericht, heeft zijn blogpost inmiddels verwijderd en laat op Twitter weten geschrokken te zijn van de commotie: “Het was niet mijn bedoeling dat boel zo escaleerde”. Verder laat hij weten interviewverzoeken af te slaan en er verder niets mee te maken te hebben en “Blog is een persoonlijke mening. Dat media dit overnemen is niet mijn doel geweest”.

In zijn originele artikel merkt Sander al op dat ‘donkere Pieten’ doorgaans geen probleem vormden. Het Huis van Nicolaas laat ook weten geen problemen te hebben met de ‘zwarte Zwarte Pieten’ en stelt: “Sander is bij het Huis van Nicolaas betrokken als muzikant en Piet. Hij weet dat wij wel 10 pieten hebben die donkerder van kleur zijn. Daarom begrijpen wij zijn actie niet”.

Het Huis laat verder weten excuses van Sander ontvangen te hebben en laat desgevraagd expliciet weten: “Uiteraard is er niemand geweigerd. Wij zijn blij met iedereen die inzet en enthousiastme toont”. Waarvan akte.