Argo: angstaanjagend actueel

09-11-2012 16:55


Tijdens rumoer en protesten voor de Amerikaanse ambassade bestormen militanten deze ambassade en gijzelen zij de aanwezige Amerikanen. Waar velen misschien aan Benghazi zullen denken gaat het hier om een veel eerdere gebeurtenis, namelijk de gijzelingscrisis in Iran 1979. Dit feit maakt Argo (per ongeluk) één van de meest actuele films van het jaar.

In 1979 werd tijdens de Iraanse Revolutie de dictatoriale sjah afgezet, deze vluchtte daarna naar de Verenigde Staten. De geestelijke partij schoof vervolgens ayatollah Khomeini naar voren als leider, Iran werd hierdoor een religieuze dictatuur. Omdat de Amerikanen weigerden de sjah uit te leveren ontstonden er heftige protesten bij ambassades. Tijdens zo’n protest braken de militanten door de hekken en namen ze de Amerikaanse ambassade in Theran over, hierbij werden 52 Amerikanen gegijzeld. Tijdens de chaos weten er echter zes te ontsnappen, zij duiken onder bij de Canadese ambassade. Het is echter een kwestie van tijd voor de militanten achter hun verblijfplaats komen, ze moeten dus geëvacueerd worden.

The best bad idea
In 1980 bazuinde een filmstudio in Hollywood rond dat er een nieuw project zou starten dat in zou spelen op de populariteit van onder andere Star Wars, een sciencefiction film. Deze film zou uiteindelijk echter nooit gemaakt worden, het was namelijk een C.I.A. operatie om de zes Amerikanen uit Teheran te krijgen.
Het klinkt inderdaad absurd, een filmproductie opzetten als dekmantel om zo mensen uit Iran te smokkelen. De C.I.A. zag echter geen enkel andere optie. De film is dus gebaseerd op (bizarre) waargebeurde feiten, al schroomt regisseur Ben Affleck niet de spanning soms flink op te voeren door deze feiten wat te buigen.
Goed maar geen klassieker

Argo is uitstekend gemaakt. Ben Affleck laat opnieuw zien dat hij het regisseursvak goed meester is, na het sterke The Town levert hij nu weer een goede film af. Ook de beklemmende sfeer van de Iraanse dreiging is voelbaar. De film blinkt echter ook uit in degelijkheid. Argo is het jongetje dat alles netjes binnen de lijntjes kleurt maar die mogelijk nooit de tekenwedstrijd wint.