Universiteit Utrecht gevrijwaard van wodka, niet van tequila

05-12-2012 16:18

Per 2012 biedt de UU niet langer vakken over Russische geschiedenis of Russische taal aan. De Universiteit, die vandaag pronkte met 13 studies die als ‘top’ werden bestempeld in de keuzegids, begint gestaag aan haar klim naar de middenmoot. Studenten kunnen nog wel volop genieten van gezellige vakantietalen als Spaans, maar Russisch bleek te moeilijk. Worden studenten aangemoedigd om achter de kassa te gaan zitten?

“WODKA!”. Tot zover de Russische vocabulaire van menig Nederlander. En dat is wel genoeg, moet de Universiteit van Utrecht gedacht hebben. De studenten trouwens ook. Het vak Russische Taal werd vorig jaar al opgeheven. De animo was te laag en de docente werd doodleuk de deur gewezen. Russische geschiedenis, cultuur en literatuur staan dit jaar ook niet meer in de cursuslijst. Die docent kon met pensioen. Vervanging werd niet gezocht.

Cultuurbarbaren
2013 is het jaar van de Russisch-Nederlandse vriendschap. Zaandam maakt zich op voor alle Russische toeristen die het Tsaar Peterhuisje komen bekijken. Nederlanders hoeven ze niet te verwachten. Cultuurbarbaren. Gelukkig houdt de Universiteit Utrecht die traditie wel in stand.

Studenten met een interesse in Slavische taal en cultuur kunnen nu nog terecht in Amsterdam of Leiden. Overigens biedt de UU nog wel de cursus ‘Hoe dieren geschiedenis maakten’ met Prof. Dr. Koolmees.

De persvoorlichter van de UU verklaarde tegenover De Jaap dat de contactpersoon  helaas vandaag niet bereikbaar was vanwege “een drukke Sinterklaasmiddag”.