Mode: De trends van 2013

02-01-2013 15:56

Een nieuw jaar betekent uiteraard vooruitblikken op de trends die eraan zitten te komen. We zien rottweilers, 50’s glamour en een androgyne outfit mag ook jaren na David Bowie gewoon weer. ThePostOnline doet een voorspelling.

Modeasiel
Het lijkt erop dat we vorig seizoen massaal Givenchy-rottweilers in huis hebben gehaald. In al onze dierenliefde gaan we daar vrolijk mee door, behalve dat het modeasiel is uitgebreid: Ook tijgers en uilen mogen tegenwoordig op de borstkas prijken. Voor de nodige 50’s glamour komt er een afneembaar kraagje bij kijken van stof, (nep)leer of, voor wie net een stapje verder wil gaan, bont of veren.

De mannen mogen hun maatpak inleveren
Op broekengebied hebben we twee uitersten: skinny en glimmend of baggy en wellicht gejat van de mannelijke wederhelft. Maatpakken zijn niet langer alleen meer voor zakenmannen, want een oversized en mannelijk postuur scoort dit seizoen zowel boven- als onderstuk punten. Voor wie niet zo van het genderbenden is: De glimmende skinny mag best een patroontje hebben, als het bovenstuk dat niet heeft. Een slangen- of panterprintje bijvoorbeeld, om maar in het junglethema te blijven hangen. Zo kwam Balmain dit seizoen op de proppen met een mannelijke broek, voorzien van een fluwelen patroon, waarvan ik voorspel dat we het in de herfst terug gaan zien in de winkelrekken.

Androgyn is het nieuwe vrouwelijk
Qua schoenen is de keuze, sorry, reuze. Pumps mogen en moeten zelfs als de rest van de outfit een androgyne indruk maakt, maar ook kisten en in sommige gevallen zelfs hardloopschoenen worden getolereerd. Dat laatste hebben we vooral veel gezien op Scandinavische (street)styleblogs. Eigenlijk ligt de focus dit seizoen op contradictie: Als het ene vrouwelijk is, mag het andere gerust mannelijk. Het androgyne ideaal lijkt steeds verder te gaan, wat ook voor de mannen geldt. (Kent u die Manty al?)

Narita Derks besteedt haar tijd voornamelijk aan het overtuigen van mensen dat ze heus wel gevoel voor mode heeft, maar niet de portemonnee om het te bewijzen.