Kunst

Prettige nostalgie

21-01-2013 12:00

Vroeger was een enorm leuke tijd. De wijze waarop dit uitgebuit wordt brengt echter nogal eens wat storende nostalgie naar boven. SBS6 vertoonde eens zulke heimweetelevisie, I Love 80s heette het en elk verhaal van elke bekende Nederlander was net alsof je er zelf bij was. Radio 2 en Veronica zijn ook winnaars in het eentonig verheerlijken van oudere muziek, want zwelgen bij een verleden dat met rozenblaadjes bedekt lijkt is ieders favoriete hobby. Werkelijk genieten van zulke projecten is echter mogelijk. De band Flight Facilities, Trinidad en Tobago’s meest vermakelijke musici, maakten dit zonneklaar door vier plezierige decennium- mixtapes in elkaar te knutselen.

Flight Facilities
Naast dat Trinidad en Tobago heerlijk allitereert, komt er dus ook nog eens heerlijke muziek vandaan. Flight Facilities zijn twee jongens die voornamelijk electropop maken, maar een disco muziekje schuwen zij evenmin. Zij brachten al een aantal nummers uit die uw tijd waard zijn. Claude Debussy’s ‘Claire de Lune’ was hun inspiratie voor een gelijknamig nummer, zeven minuten muziek die je meenemen onder een diepe maanverlichte nacht. Met ‘Foreign language’ maakten zij simpele en dansbare disco, terwijl ‘Crave you’ een herkenbaar warm zondagochtend –ik ken jou net en volgens mij kriebelt er iets – gevoel teweeg brengt.

Één mixtape per decennium
In de lente van 2012 vroeg het Australische radio station ‘Triple J’ aan Flight Facilities of zij vier mixtapes van één uur lang wilden maken. Het duo heeft een voorliefde voor diversiteit en monnikenwerk laten zien door deze mixtapes te verdelen in vier keer tien jaar. Vier maal een decennium aan muziek, 1972 tot 2012 opgedeeld in vier mixtapes. Flight Facilities gingen zichzelf liever flaggelleren, dan op hun eerdere succesjes te teren. Naast het vergelijken en bekijken van ongeveer 9000 nummers voor de eerste drie mixtapes alleen al, hebben zij bovendien dagenlang de geschiedenis van de verschillende decennia bestudeerd door middel van journaaloverzichten op Youtube. De chronologische opeenvolging van muziek is doorspekt met geluidsfragmenten van historische gebeurtenissen die uiteenlopen van de aftocht uit Vietnam, naar de dood van Elvis en John Lennon, tot aan een aanslag op het leven van Amerikaans president Ronald Reagan.

Snel uur
Het eerste resultaat staat sinds kort online. De mixtape 1972-1982 is een propvolle en eendrachtige compilatie van bekende en vergeten klassiekers en gebeurtenissen. De eendrachtigheid komt door de wijze waarop de nummers en fragmenten in elkaar vervlochten zijn en door de manier waarop de muziek bewerkt is tot een hedendaags geheel, dat een uur opvallend rap laat passeren. Het gehijg van Darth Vader en het zwaaien van Jedi-zwaarden valt in eerste instantie niet eens op. Flight Facilities heeft met deze eerste mixtape een nostalgisch uur aan elkaar geregen waardoor vroeger, niet te lang, heel erg bevorderlijk en weer behoorlijk dansbaar is geworden.
Elke maand zet Flight Facilities een volgende mixtape online, de jaren tachtig volgen begin februari.