Kunst

Sunny is het meest gecoverd lied

01-03-2013 18:00

Ik ontving een opvallend bericht een paar weken geleden: ”Ik zing al een tijd met mijn band het liedje Sunny, maar ik heb eigenlijk geen idee wie het liedje geschreven heeft. Onderzoek op Youtube geeft geen uitkomst, want ik kom duizenden hits tegen van verschillende artiesten.” Daarom besteed ik deze week aandacht aan een van de meest gekopieerde liedjes van de twintigste eeuw: Sunny. 

Bobby Hebb schreef de eerste versie

Sunny werd in 1963 geschreven door een man die vanaf zijn derde jaar al op het toneel stond, Bobby Hebb. Hebb (1938, Nashville) speelde in Hebb’s Kitchen Cabaret Orchestra het wasbord en later begon hij met zingen. Via Roy Acuff kreeg hij zijn eerste kans om in een professionele band te spelen en The Smoky Mountain Boys zorgden er voor dat hij carrière kon maken als trompettist maar vooral als gitarist die hem via verschillende bands zoals Mickey & Sylvia, Bo Diddley en Jimmy Church leidde.

Tot 1963 dus aanbrak. Een dag nadat John F Kennedy werd doorgeschoten in Dallas, werd Harold Hebb (de broer van Bobby) neergestoken op de parkeerplaats van een nachtclub in Nashville. Uit verdriet om zijn broer en de president greep Bobby op 23 november 1963 naar de fles en zijn gitaar waarmee hij in één ruk Sunny schreef.

Via zijn manager Buster Newman kwam de song eerst terecht in Japan, waar Mieko Hirota de allereerste versie van Sunny ooit opnam in 1965, gevolgd door een versie van Dave Pike in datzelfde jaar.

Eerste versie

Hebb stond toen nog bekend als een getalenteerd songwriter en hij had geen intentie om als uitvoerende artiest op het podium te staan. Totdat hij in 1966 overtuigd door zijn management werd en deze versie van Sunny opnam.

De vocals zijn opgenomen in de laatste 20 minuten studio tijd die nog over was, en het verhaal gaat dat Hebb het liedje in een take inzong. Het nummer werd een succes: het behaalde een hoge notering in de Billboard top 100 (hoogste positie nummer twee) en de plaat werd een miljoen keer verkocht.

Het echte succes werd echter bewezen door de hoeveelheid aan covers! Sunny is onder andere gezongen en opgenomen door: Cher, Georgie Fame (beiden al in 1966), Music Soulchild, Jamiroquai, Frank Sinatra, Dusty Springfield, Oscar Peterson, Boney M, Marvin Gaye, Stevie Wonder, The Four Tops en nog een keur van artiesten. Je zou bijna een dag uit kunnen trekken om op Youtube alle versies van bekende artiesten te checken!

James Brown zong Sunny prachtig

Toch is er een versie die ik er uit wil lichten. In 1971 deed James Brown een wereldtournee waarin hij ook Sunny speelde. Nu is dat misschien niet vreemd, want hij had in 1968 al een versie met Marva Whitney opgenomen. Wat er zo speciaal aan de tour versie van James Brown is, is dat er eigenlijk geen opnames van zijn en dat dit de laatste tour is van de JB’s in de originele bezetting.

Brown nam zijn concerten vaak live op en verkocht die dan later in de stad waar hij gespeeld had – wat hem vaak een aardige cent opleverde. Zo ook in Parijs, waar de plaat uit zou komen na het concert, maar doordat veel leden van de JB’s naar Parliament vertrokken, werd het album niet uitgebracht en kwam het pas uit op CD in 1992.

Helaas is de versie van Sunny niet opgenomen omdat de tape op was. maar gelukkig is één van deze mooiste concerten van James Brown toch gefilmd, waardoor we toch nog naar (in mijn ogen) de mooiste versie van sunny na die van Bobby Hebb kunnen luisteren!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s80J8U0bcrQ
Gelukkig lette men in Italië ook op, waar Brown tijdens een promo optreden nog een keer zijn versie van Sunny speelde.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in donkere muziek.