Leven

Persoonlijke kleurenanalyses, doen of niet doen?

21-03-2013 11:00

Google op persoonlijk kleuradvies en je krijgt tig pagina’s met sites van mensen die zich styliste noemen en je willen verzekeren dat zij jou kunnen helpen in de keuze van de juiste kleuren en kleding. Waar is waar, niet iedereen is geboren met het vermogen goed in te schatten welke kleuren en soorten kleding wel en niet staan, maar wordt ons niet gewoon een behoefte aangepraat?

Zelfvertrouwen

Kleuranalyses gaan als volgt, je maakt een afspraak met een stylist en zij gaat samen met jou kijken wat wel en niet bij je past qua kleuren op het gebied van haar, make-up en kleding. Dit allemaal om “harmonie te creëren tussen u en uw kleding” of “uitstraling en zelfvertrouwen te verbeteren” (niet verzonnen). Na een middag ga je de deur uit met een kleurenwaaier en een missie om vanaf nu alleen nog maar kleding in huis te halen die qua kleur terugkomt in je waaier en een rigoureuze schoonmaak in je kledingkast te houden.

Tunnelvisie

Het ingewikkelde is vaak dat je al zoveel in je garderobe in de loop der jaren hebt geïnvesteerd, dat het bijzonder pijnlijk is om erachter te komen dat je altijd foute keuzes hebt gemaakt. Daarnaast is het lastig om geen tunnelvisie te krijgen door die kleurenwaaier. Vaak komen kleuren anders uit door de soort stof en door de manier waarop de textiel is geverfd. Mede hierdoor en door de combinatie met andere kleuren die niet in je kleurenwaaier voorkomen, kunnen andere kleuren je toch goed staan.

Als je het écht lastig vindt om kleding uit te zoeken, je het idee hebt dat je altijd net mis grijpt met je keuzes én je vertrouwt de verkoopsters in de winkels niet dan zou zo’n advies misschien wel een optie kunnen zijn.

Maar als je liever het geld voor zo’n stylist liever aan een middagje shoppen uitgeeft, dan neem je gewoon je eigen second opinion (lees vriendin) mee de stad in.