Humor

Afrikaanse Townships balen van slechte levering iPhone5

29-03-2013 11:49

Maanden na de release van de iPhone5 lijken alle leveringsproblemen verdwenen. Inderdaad ‘lijken’, want in de Zuid-Afrikaanse townships is nog steeds nauwelijks aan het toestel te komen. Bij iedere nieuwe voorraad is het vechten voor een exemplaar. En de Zuid-Afrikanen zijn het lange wachten meer dan zat.

Byderwets

De tijd is voorbij dat ze in de townships twee vaste telefoontoestellen in totaal hadden. Daar stonden altijd grote rijen voor en je moest maar mazzel hebben dat je tegelijkertijd bij een toestel stond als je elkaar wilde bellen. Tegenwoordig is het merk Apple ook in de townships mateloos populair. Bestanden uitwisselen doen ze in Zuid-Afrika al heel byderwets op een Macintosh met de slapskyf. Maar zo’n nieuwe iPhone5 vinden zij helemaal eksie-perfeksie. Zonder iPhone5 tel je gewoon niet meer mee als je wat gaat drinken bij de lokale waterput.

Moeders hebben hun kroost al maandenlang minder eten gegeven om te kunnen sparen voor de iPhone5. Dan maar even geen patat op vrijdag. Het beeld van die hongerige kinderen met zo’n lege, uitgestoken hand bij een nieuwe iPhone5 levering gaat echt door merg en been. De foto’s die daarvan zijn gemaakt zijn werkelijk vreselijk. Maar goed, voor echt goeie foto’s heb je ook wel een 8 megapixel camera en een behoorlijke Instagram-filter nodig. En dat kan dus niet op zo’n oud toestel.

township2

APP-artheid

Volgens Apple is de iPhone5 wel degelijk leverbaar in de townships. In de praktijk gaat het hier enkel om het witte exemplaar en is aan de zwarte editie maar moeilijk te komen. Dit gegeven ligt erg gevoelig bij de doelgroep gezien de apartheid in het land. Apple heeft wel aangegeven de gedupeerden tegemoet te willen komen met de speciaal ontwikkelde APP-artheid. Met deze applicatie kan de gebruiker de zwart/wit verhoudingen in het scherm naar wens aanpassen. Apple heeft nog geen reactie op dit voorstel ontvangen.

De vijfentwintigjarige Afrikaan Katungi is niet te spreken over de situatie en verwoord naar eigen zeggen het ontevredenheidsgevoel van de nieuwe Township generatie. “De hele wereld heeft inmiddels het toestel alleen Zuid-Afrika wordt weer achtergesteld. En denk maar niet dat er iemand is die ons hulp aanbiedt. De mensen komen nog steeds standaard aanzetten met die achterhaalde inzamelingsacties. We worden hier altijd afgescheept met kapot speelgoed en tweedehands kleding. Als de rest van de wereld het werkelijk goed met ons voorheeft, mogen ze ook weleens hun iPhone5 deze kant opsturen.”

Fritz de Roo is comedian bij het Comedy Cafe en columnist voor Amsterdam.FM