Kunst

Best Kept Secret wordt concurrent van Lowlands

27-05-2013 16:00

Sinds enkele maanden is er hier en daar wat kritiek op de lineups van Pinkpop en Lowlands. De huidige lineup van het festival in Landgraaf zou iets te geschikt zijn voor het jaar 2007, en Lowlands krijgt de kritiek dat er teveel mainstream publiek komt – het feit dat het festival uitverkocht is voordat de namen bekend zijn gemaakt is een groot verwijt van sommige liefhebbers. Maar dan is er ineens Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Een festival waar veel mensen naar uitkijken. Helemaal nieuw. En de lineup overtuigt. Meteen knallen met Arctic Monkeys en Bloc Party; dat belooft wat.

Glastonbury

Hoe komt dat toch? Dat heeft een paar redenen. Het grote festival Glastonbury, waar ThePostOnline overigens exclusief verslag van zal doen, is een week na Best Kept Secret. Dat is voor het nieuwe festival handig, artiesten die naar Glastonbury komen, kunnen gemakkelijk een week daarvoor langs Nederland gaan. Dat had Pinkpop in de afgelopen jaren niet; het was veel te vroeg voor verschillende grote artiesten, ook al is het dit jaar iets anders.

Daarom zullen ook (potentieel) grote namen graag naar Best Kept komen, om alvast op te warmen. Nederland geldt als een goed tussenstation voor Engeland. Natuurlijk zullen The Rolling Stones niet naar BKS komen, maar het is wel mooi meegenomen dat Arctic Monkeys en Two Door Cinema Club toch even nog in het kikkerlandje komen optreden.

Buitenlandersvriendelijk

Het is een groot pluspunt dat de organisatie haar deuren opent voor buitenlandse festivalgangers. Waar Lowlands en Pinkpop weinig aandacht besteden aan de zorg voor de buitenlanders, is Best Kept Secret al vanaf het begin bezig om ervoor te zorgen dat comfort een garantie is voor deze bezoekers. Regelmatig zie je op de Facebook pagina hints en tips voor vervoer. Er rijden zelfs speciale bussen.

Derde reden is dat er veel meer comfort is dan bij de andere twee festivals. Je kunt in een bungalow terecht, in samenwerking met vakantiepark Beekse Bergen. Het kost uiteraard wat meer, maar dan heb je ook wat. Helaas zijn deze bungalows al gereserveerd door festivalgangers die wel op tijd zijn.

Drie redenen voor zowel Nederlanders als buitenlanders om hierheen te gaan, ook al ligt het in Hilvarenbeek. Natuurlijk is de lineup eentje om je vingers bij af te likken. Het zijn niet zozeer alleen maar grote namen, maar wel unieke. Artiesten die niet zo snel naar Nederland komen, zoals Damian Rice.

Heerlijke lineup

Dan heb je ook nog Black Lips, Bloc Party, Fuck Buttons, Modest Mouse, Sigur Rós, The Maccabees en nog veel meer. Voor Nederlandse artiesten is zelfs wat weggelegd; het veelbelovende Mozes and the Firstborn mag haar opwachting maken. Namen die je niet zo snel op Lowlands en Pinkpop kunt verwachten, aangezien deze bands niet voor de zogenaamde mainstream weggelegd is.

Er is echter meer dan muziek. Zo is de hippe webshop Etsy aanwezig op het festivalterrein, waar je verschillende unieke accessoires kunt kopen. Ultiem voer voor hipsters, kun je eigenlijk zeggen.

Het moet echter nog allemaal blijken of Best Kept Secret inderdaad een groot festival zal worden. De ingrediënten voor een succesvol festival zijn er, maar het is nog maar de vraag of de sfeer uiteindelijk ook fantastisch zal zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met het nachtprogramma (na twee uur is er voorlopig niets)? Zijn er genoeg eet- en drinkplekken? Genoeg vragen nog dus.