Humor

Ruud Lubbers geveld door media-aandacht

10-06-2013 17:14

Maandagmorgen werd Nederland opgeschrikt met het nieuws dat oud-premier Lubbers te kampen heeft met een acute vorm van media-aandacht. De media-aandacht is volgens kenners vermoedelijk het gevolg van uitspraken van de oud-premier in een documentaire van National Geographic. De familie van de oud-premier heeft maandag in de loop van de dag laten weten dat zijn toestand stabiel is.

Al sinds het zelfgekozen vertrek in 1994 van Lubbers uit de Nederlandse politiek heeft hij van tijd tot tijd te maken met acute aanvallen van media-aandacht. Een aanval van media-aandacht hoeft geen probleem te zijn, maar kan vooral voor personen die al enige tijd buiten het bereik van de schijnwerpers opereren zeer gevaarlijk zijn. Zo kan er ernstige reputatieschade ontstaan. Voor een man van de statuur van Lubbers is dat zeer onwenselijk. Een aanval wordt vaak opgevolgd door afkickverschijnselen die gepaard gaan met een sterk gevoel van eenzaamheid en het gevoel dat ‘je er niet meer toe doet.’

Milde variant

Een zegsman van de familie Lubbers liet zich desgevraagd uit over de ernst van de aanval: “De behandelaars van de heer Lubbers spreken van de grootste aanval van acute media-aandacht sinds hij in mei 2004 publiekelijk aan de schandpaal genageld werd.” Waar er in 2004 sprake was van een kwaadaardige aanval – Lubbers werd destijds beschuldigd van het bemoedigend op de billen tikken van een ondergeschikte – lijkt er nu sprake van een aanval van de milde variant. Lubbers liet in de documentaire ‘De tijd Vliegt’ op het doorgaans betrouwbare National Geographic weten dat er in ondergrondse kluizen op vliegbasis Volkel in Brabant 22 Amerikaanse atoombommen opgeslagen liggen.

De familie van Lubbers, die begin vorige maand nog zijn 74e verjaardag vierde, heeft besloten om de media-aandacht te doseren. Op die manier kan de staatsman volgens de zegsman worden beschermd en kan de onherroepelijke terugval worden uitgesteld: “Wij hebben ervoor gekozen dat alleen landelijke en internationale media welkom zijn.” Vertegenwoordigers van onder andere Hart van Nederland en het Eindhovens Dagblad konden om die reden zonder pakkende quote terugkeren naar hun respectievelijke redactieburelen.

SBS Shownieuws heeft laten weten niet op de hoogte te zijn van het verbod: “Ik weet daar niets van”, aldus een verbolgen Beau van Erven Dorens, die afgelopen weekend zelf – zonder succes – een poging deed om media-aandacht op te lopen door met zijn zoons in de Amstel te springen.

De familie van Lubbers heeft de maatregel ingesteld is omdat men bang is voor de gevolgen van deze acute aanval. Zo zal het voor voormalig premier lastig zijn om later deze week weer in de luwte te moeten opereren. “Daar hebben wij als familie veel last van. Bovendien zouden de naasten van de voormalig premier vrezen dat zij uiteindelijk het slachtoffer worden: “In 2004 hebben twee neefjes de site van de Telegraaf nagebouwd en gevuld met berichten rondom de zedenzaak, om er zo voor te zorgen dat Ruud dacht dat hij nog volop in de schijnwerpers stond.”

Debacle

Mediakenner Bert van der Veer roemt de keuze van de familie: “De aanval had voor Lubbers niet op een beter moment kunnen komen. In Den Haag staat het zomerreces voor de deur, hierdoor kan Lubbers lang in beeld blijven, door de aandacht nu te doseren valt er ook volgende week nog wat te vertellen. Hierdoor zullen de langetermijngevolgen van deze aanval waarschijnlijk beperkt blijven. Met een beetje geluk kan hij later deze week zelfs aanschuiven bij Knevel en Van den Brink.”

De zegsman van de familie hoopt dat de pers de keuze van de familie zal respecteren: “Als ze het niet voor Ruud doen, doe het dan voor ons, wij willen geen herhaling van het debacle van 2004.”

@voorbindsnor is net als Beau van Erven Dorens ook al jaren op zoek naar media-aandacht. En op twitter beschikbaar voor een reactie of pakkende quote. Zelfs voor het Eindhovens Dagblad.