Prutser beweert dat Nederlandse vrouwen saai zijn

12-06-2013 15:00

Ralf Erikson beweert dat de Nederlandse vrouw zich te veel te weinig aantrekt van modespecials (Metro, 4 juni, ingezonden brief). De kleedstijl van Nederlandse meiden en vrouwen is “erg onder de maat”. Ze doen weinig moeite “om leuk voor de dag te komen”. Vrouwen moeten minder zwart en grijs dragen, hippe schoenen, lippenstift, oorbellen, hun haar kammen (serieus?), dan is Ralf tevreden.

Ralf, ik ken je niet, maar als je stelt dat acht miljoen meisjes en vrouwen zich ondermaats kleden, kan je het vast wel hebben als ik je een prutser noem. Als de kleedstijl van vrouwen niet voldoet aan jouw maatstaven ligt het probleem bij jou. Ken je de uitdrukking “beauty is in the eye of the beholder”? Vast wel, met al je internationale vrienden.

Op een bankje

Iedereen heeft zijn eigen schoonheidsideaal. Die vrouwen die jij bestempelt als “ondermaats gekleed” vinden jou misschien wel een overdreven modefetisjist of een puberale alto. Mensen beoordelen elkaar voortdurend, maar doe niet alsof jouw schoonheidsideaal beter is dan de idealen van al die sexy, stoere, nette, nonchalante, en stuk voor stuk prachtige vrouwen.

Ralf, ga eens een keer op Utrecht Centraal op een bankje zitten en kijk naar de mensen die voorbij lopen. Wat je dan ziet? Slonzige studenten en overdreven comfortabel geklede dagjesmensen, uiteraard. Maar als je beter kijkt zie je heel veel mannen en vrouwen die hun best doen om er leuk uit te zien op hun eigen manier. Dat is de kern van de zaak: hun eigen manier.

Eigenheid en lef

Als je zegt “de kledingstijl van vrouwen is onder de maat”, zeg je eigenlijk “de kledingstijl van vrouwen voldoet niet aan mijn maatstaven, en hun eigen maatstaven zijn totaal onbelangrijk.” Dat is de grootste onzin die je maar kan verzinnen.

Ik zie vrouwen die er netjes uitzien, vrouwen die er casual uit zien, stoer geklede vrouwen, sexy geklede vrouwen, veel make-up, weinig make-up, hoofddoekjes, hakken, sneakers, tuinbroeken, korte rokjes, lange jurken, spijkerbroeken, bloesjes, hemdjes en af en toe zelfs een naveltruitje (blijkbaar “mag” dat weer). Geweldig! Hou jij van lippenstift en gekamde haren? Prima. Ik absoluut niet. Ik hou van eigenheid, van mannen en vrouwen met het lef om zich te kleden en op te maken zoals zij dat zelf willen. Ik hou van mensen die tevreden zijn met hoe ze eruit zien, zelfvertrouwen uitstralen, en zich niks aantrekken van modebladen en betweterige briefschrijvers.

“Vrouwen, toon je schoonheid”? Doen vrouwen al sinds mensenheugenis. Prutser.