Doneer aan TPO
 

Video: Zweedse koningin ontvangt portret van Amsterdamse kunstenaar

Urban Larsson trots op 'meest eervolle opdracht' uit zijn leven

Door: , 16:09, 12 juni 2013

Urban Larsson trots op 'meest eervolle opdracht' uit zijn leven


De Zweedse koningin Silvia kreeg gisteren uit handen van de Amsterdamse Zweed Urban Larsson een staatsportret overhandigd in een van haar paleizen. Larsson kreeg vorig najaar de opdracht de vorstin te schilderen. Aan ThePostOnline gaf hij al een interview.

Larsson kreeg opdracht om de vorstin vast te leggen voor de imposante portretcollectie van het Nationaal Museum die hangt in het koninklijk kasteel Gripsholm.

De Zweed, die na zijn kunstopleiding in Florence twintig jaar geleden in Nederland neerstreek met zijn vrouw, heeft een indrukwekkend portretoeuvre opgebouwd.

Wim Kok

Onder meer oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en ex-premier Wim Kok zijn door hem vereeuwigd in zijn Amsterdamse atelier op het Prinseneiland, een plek waar ooit Breitner ooit nog schilderde.

De portretten van de twee PvdA-politici hangen in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw (Verbeet) en de blauwe zaal op het ministerie van Algemene Zaken (Kok).

Het werk, dat vooral in Nederland was te zien, werd eind vorig jaar opgemerkt toen Larsson in Stockholm exposeerde met zijn portretcollectie. ‘Via via kwam het Nationaal Museum met het verzoek of ik de koningin wilde vastleggen.’

Charismatisch

In februari en maart reisde Larsson twee weken naar Zweden af om de vorstin te portretteren. Het resultaat wordt dinsdag 11 juni onthuld in bijzijn van koningin Silvia op koninklijk paleis Gripsholm, zestig kilometer buiten Stockholm.

‘Dit is de meest eervolle opdracht die ik ooit heb gekregen. Maar weinig schilders krijgen zo’n kans. Mijn portret hangt straks in de oudste portretverzameling ter wereld, tussen schilders die in hun tijd tot de top van de  schilderkunst behoorden. Het was daarnaast zeer inspirerend om met koningin Silvia te  mogen werken. Een zeer charismatische vrouw met een warme persoonlijkheid.’

‘Meneer de kunstenaar’

Larsson had zeven sessies met de koningin, die gemiddeld zo’n 2,5 uur duurden. ‘Het leukste was dat ze me steeds ‘meneer de kunstenaar’ noemde’, memoreert de Zweedse Nederlander. ‘De koningin is een hele geciviliseerde dame. We hebben over alles gepraat, maar je zult begrijpen dat ik daar niet teveel over zeg’. Denkt even en zegt: ‘Niks raars of geks hoor.’

Was ze streng en wilde ze terugkijken? Larsson: ‘Dat was niet nodig, ik heb namelijk een spiegel achter mijn ezel staan. De geportretteerden moeten deel uitmaken van het maakproces’, zegt hij.

Bach

Tijdens die sessies, de later deels door een stand-in werden overgenomen, werd er vooral veel naar klassieke muziek geluisterd. ‘Bach en veel barok’, zegt hij. ‘Ze houdt van muziek. Het waren inspirerende sessies’, zegt hij.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace