Leven

Beautydossier: zelf een pedicure doen

17-06-2013 15:00

De voeten zijn een deel van het lichaam dat vaak wordt vergeten, je stopt ze weg in sokken en laarzen en pas in de zomer komen ze weer tevoorschijn. Nu het weer tijd is om ze te laten zien, kun je er maar beter zeker van zijn dat ze goed verzorgd in je slippers zitten. Er is geen dure pedicurebehandeling voor nodig, je kunt gewoon zelf aan de slag!

Stap 1

Eelt verwijderen
Een van de grootste ergernissen bij mensen is het hebben van eelt. Vooral vrouwen die dagen op naaldhakken lopen herkennen dit omdat zij er doorgaans meer last van hebben. Eelt is niet erg, het is een bescherming van de huid zelf waarbij de bovenste hoornlaag dikker is. Maar als de bovenste hoornlaag te dik wordt kan je huid uitdrogen, vergelen en soms leiden tot likdoorns. Daarom is het belangrijk om gedurende zoveel tijd de onderkant van je voeten eens te bekijken en wat eelt te verwijderen. Dit kan om de drie/vier weken.

Zo ga je te werk
De kunst is om je voeten eerst te laten weken in een voetbadje (10 /15 min met een bruistablet of een beetje badgel), of eerst uitgebreid te douchen zodat de huid zachter en weker wordt. Daarna is eelt verwijderen een fluitje van een cent. Dit kan met een puimsteentje, eeltschraper of een eeltvijl. Een schraper gaat het snelst, maar als je te hardhandig te werk gaat kun je jezelf verwonden. Je moet altijd een klein laagje eelt overhouden, omdat je anders last van je voeten kunt krijgen. Smeer daarna je voeten in met speciale crème (bijvoorbeeld van Hansaplast) die eelt tegen gaat of een fijne bodylotion. Doe dit wel ’s avonds anders glijd je de hele dag in je schoenen.

Stap 2

Nagelverzorging
Teennagels zijn belangrijk om goed bij te houden omdat je zo ingegroeide teennagels tegengaat of voorkomt dat je nagels krom groeien. Als je voeten na het douchen of een voetbadje lekker zacht zijn, is het makkelijker om teennagels te knippen. Doe dit elke twee weken. Als je het idee hebt dat je teennagels niet snel groeien, zouden voetmassages een goede optie kunnen zijn. Als de doorbloeding wordt gestimuleerd, bevordert dit tevens de groei van de nagelplaat.

Zo ga je te werk
Knip je teennagels altijd recht af (voorkom hiermee ingegroeide nagels), en vijl de scherpe randjes eraf. Sommige teennagels hebben groeven, een gevolg van te krappe pumps bijvoorbeeld. Dit kun je gemakkelijk gladmaken door de nagelplaat te polijsten met een speciale 2 of 4 fasenvijl. Als je dit hebt gedaan, is het makkelijker om je nagels te lakken en blijft de lak ook langer zitten.

Stap 3

Nagelriemverzorging
Het verzorgen van nagelriemen is bij de voeten zet zo belangrijk als bij de handen. De nagel kan hierdoor gezonder groeien en de nagelplaat wordt meer blootgelegd waardoor je nagellak op een grote oppervlak van je nagel kunt aanbrengen.

Zo ga je te werk
Je hebt hier een nagelriemolie bij nodig en een cuticle remover. Deze laatste breng je als eerste aan, hij zorgt ervoor dat je nagelriemen verweken na een inwerktijd van twee minuten. Cuticle remover is gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar. Als de nagelriemen goed verweekt zijn, kun je ze makkelijker naar achter duwen. Nagelriemolie is ter verzorging en verzachting, maar deze kun je beter na het lakken van je nagels aanbrengen omdat de nagellak niet op een vette ondergrond aanhecht.

Stap 4

Nagellak
Nagels zijn broos van zichzelf en kunnen afbreken bij slechte verzorging. Een verhardende nagellak kan dit tegengaan. Daarnaast hebben teennagels niet altijd een mooie roze kleur van zichzelf, en is geeft het een mooi effect om nagellak aan te brengen.

Zo ga je te werk
Breng áltijd eerst een basecoat aan, deze voorkomt dat nagellak in de nagelplaat trekt. Je kent dit wel van rode nagellak, je haalt het na vier weken eraf en ineens heeft je hele nagel nog een rode waas. Basecoat werkt beschermend én zorgt ervoor dat de nagellak daarna beter blijft zitten.

Kies voor je teennagels frisse kleuren zoals rood, rose, oranje, mintgroen, helder blauw of als je een gevorderd nagellakker bent kun je ook french manicure aanbrengen. Transparante nagellak voldoet overigen ook wanneer je nagelplaat van zichzelf een mooie rose kleur heeft. Wat je ook doet, lak absoluut niet tegen je nagelriem aan, anders plak je je nagelriem vast en dat verslechtert de nagelgroei. Daarna kun je een topcoat aanbrengen, het beschermt en hard de nagellak goed uit.

Mocht je last hebben van likdoorns en dergelijke, bezoek dan wél een pedicure want dit zijn dingen waar je zelf niet mee te werk moet of kan gaan. Likdoorns kunnen tot bloedingen en veel pijn leiden. Ook als je last hebt van schimmelnagels, breng dan een bezoekje aan een apotheek of drogisterij. Verwaarloosde schimmelnagels kunnen zorgen dat de hele nagel er na een tijd afkomt en deze kun je beter meteen aanpakken!