Kunst

Best Kept Secret maakt op dag één verwachtingen waar

22-06-2013 14:11

Door een nieuw festival Best Kept Secret te noemen, leg je de lat direct hoog. Heel hoog. Maar het festival maakt het op dag één direct waar. Op een paar kleine kinderziektes na dan.

“Wauw!” Klinkt het, wanneer de eerste bezoekers nieuwsgierig het festivalterrein op hollen. Het terrein is verrassend mooi. Het bosrijke Hilvarenbeek mét strand leent zicht prima voor een festival. Het bos biedt bijna De Parade-achtige doorkijkjes met feestelijk verlichte bomen waar her en der schommels aan hangen.

Fijnproevers

Verscholen tussen de bomen zijn tientallen eettentjes te vinden. Wie naar het Amsterdamse eetfestival op wielen Rollende Keukens is geweest, zal vele namen als Vleesch noch Visch, Steenoven pizza’s en Indian bbq direct herkennen.

Best Kept Secret profileert zich als een intiem indiefestival voor fijnproevers. Niet te druk, goed (bijna on-festivals) eten en een fijne line-up voor de liefhebber. Het is netjes (je betaalt 1 euro borg voor je glas), medewerkers zijn continue bezig om sigaretten uit het gras te pulken.

Veel voor weinig

Overwegend veel Belgen en Engelsen lopen rond. En dat is niet gek: voor een relatief lage prijs (circa €99,- voor een weekend) krijgt de liefhebber grote bands als the Arctic Monkeys, Bloc Party, Portishead, Damien Rice, Alt-J, Two Door Cinema Club en afsluiter Sigur Rós. Met daarnaast ook een rits bands met veel potentie, onontdekte parels en grappige, spannende acts als de hiphop-formatie Macklemore & Ryan Lewis (van de hit Thrift shop).

De BKS-ganger is gemiddeld 25 en hoeft niet zo nodig urenlang te springen en tot zeven uur in de morgen door te gaan. De BKS-ganger is relaxed en komt voor de muziek. Een fikse kater hebben is bijna zonde.

Strak in pak

Dat de headliner vrijdag veel bezoekers zou trekken mocht geen verrassing zijn. De Arctic Monkeys zijn inmiddels een van de grootste bands van hun generatie, en mocht daar over worden getwijfeld dan is die twijfel met het optreden van vandaag weggenomen. Alex Turner en zijn vrienden zijn volwassen geworden. Als het ze het podium betreden verschijnen ze allemaal in pak, op de drummer na. Waar ze in hun begin jaren schuchter hun setlist afspeelde staat er vanavond een band met een dosis ervaring en zelfverzekerdheid.

9104213754_4bff7defda_c

Foto: Nick Helderman

De stem van Turner is duidelijk gegroeid. Dat wordt bij het tweede nummer Brainstorm snel duidelijk. Waar de band in de festivalzomer van 2010 nog tegen viel geven de Monkeys nu een heel strakke show weg. Ze hebben het duidelijk naar hun zin en de energie spat van het optreden af. Tekenend voor de showcase zijn de oudere nummers die voorbij kwamen. Zo spelen ze aan het eind van het optreden akoestisch Mardy Bum. Het nummer wordt luidkeels meegezongen door een publiek dat de band duidelijk al langer volgt. Met een zeer ruimte toegift kan het festival en het publiek meer dan tevreden zijn over de eerste grote headliner van het festival.

Alweer het ‘voorprogramma’

Voorafgaand het succesvolle optreden van de Arctic Monkeys was Bloc Party te bewonderen. Ze waren vaak te zien op Lowlands, maar nu was dan echt Tilburg aan de beurt. Na een solo uitstapje van leadzanger Kele is de band weer terug en richten ze na positief kritieken op album Four op een nieuw album.

Het grappige is dat in 2010 de band in dezelfde situatie zat, toen Arctic Monkeys ook dé headliner was en voorafgaand Kele en zijn vrienden mochten optreden. Toen waren er drie albums uit, en tijdens dat optreden werd nog geen enkel nummer van het album Four getest op het publiek.

Beste optreden ooit in Tilburg

Nu gebeurt weer hetzelfde. Slechts één nummer wordt op het publiek getest, maar wél met succes. Ratchet klinkt als een mix tussen LCD Soundsystem en de beginjaren van de Red Hot Chili Peppers. Een hip, snel nummer waar het publiek al snel op reageert met een beetje gedans. Dat mag ook wel, omdat mensen alleen bij grote hits als This Modern Love, Banquet en Helicopter losgaan. Sommigen steken vaak genoeg even een peuk op, simpelweg omdat het optreden niet heel wat in je losmaakt.

Foto: Juri Hiensch

Foto: Juri Hiensch

Laat dat echter niet een zwaar minpunt zijn voor Bloc Party. De band laat zien dat ze nog altijd kunnen optreden (zonder Matt dit keer, maar wel een heel aangenaam aantrekkelijk meisje dat stoïcijns hard en overtuigend op de drums slaat) en dat Kele Okereke nog altijd een grote entertainer is. Zo roept hij grappend dat dit zeker zijn beste optreden ooit in Tilburg is. Dat blijkt dus ook bij het nieuwe nummer Ratchet, wat hopelijk een prettige voorbode is voor het vijfde album. Laat maar komen; Bloc Party heeft laten zien dat ze het nog niet verleerd zijn, maar er moet wel nieuw leven in de brouwerij worden geblazen.

Samenvattend: dag één was boven verwachtingen goed. Zolang het weer het volhoudt (regen vs. zandgrond = waterpoelen) en er wat meer wc’s worden geplaatst om ellenlange rijen te voorkomen, kan dit nog wel eens een heel mooi weekend worden.

Bovenste foto: Juri Hiensch.