TPOok!

 
avatar
   
Kunst

EXCLUSIEF! In beeld: Daan Samson’s ‘Spiritueel reinigingsritueel voor jonge vrouwen’

'Kunstenaar zou aansporen tot scheidingen, prostitutie, diefstal, verkrachtingen, alcoholgebruik'

daansamsonspiritueelreinigingsritueel

Klik voor groot.

Welvaartskunstenaar Daan Samson liet afgelopen zondag een wasceremonie in Vlissingen plaatsvinden. In een leegstaande fabriekshal ontving hij een groep jonge beauties. Afgelopen maand gingen daar een oproep op ThePostOnline én een zoektocht op Zeeuwse scholen aan vooraf. “Zeven jonge vrouwen heb ik uiteindelijk bericht dat zij geselecteerd waren deel te nemen aan de besloten bijeenkomst.”
De jonge vrouwen zijn afkomstig uit Terneuzen, Kloetinge, Goes, Vlissingen, Middelburg en Koewacht.

Daan Samon wordt gerekend tot een nieuwe categorie mediakunstenaars, zo valt tegenwoordig ook op Wikipedia te lezen. TPO’s eigen artist in residence verspreidt werken waarin er wordt aangespoord de verworvenheden van de voorspoedsmaatschappij te omarmen. “Ons leven is tijdelijk en vol ontberingen. Ik roep op de troost te aanvaarden zoals die vanuit de stoffelijkheid wordt aangereikt”.

Dogma’s en schaamtegevoelens

Daan Samson kondigde onlangs aan jonge vrouwen te willen helpen zichzelf te zuiveren. Dogma’s en schaamtegevoelens zou hij willen wegwassen. In de dagen vlak voor zijn spirituele bijeenkomst ontstond er ophef in Zeeland. Kerkelijke organisaties beweerden dat de kunstenaar zou aansporen tot een leven vol scheidingen, prostitutie, diefstal, verkrachtingen en alcoholgebruik. Herhaaldelijk kreeg de lokale overheid mails met daarin het verzoek de louteringsdienst als ongewenst te bestempelen.

“Afgezonderd met de beauties heb ik uiteindelijk in alle rust op de washandelingen kunnen concentreren”, heeft Daan Samson na verklaard. “Op overdrachtelijke wijze symboliseerden mijn vrijwilligsters de ongereptheid van het aardse bestaan vóórdat de zondeval zou hebben plaatsgevonden. Blokkades zijn weggenomen. Onbevangen zijn wij de beleving van wereldlijke geneugten tegemoet getreden.”

Het kunstproject van Daan Samson was onderdeel van het tentoonstellingsprogramma ‘Eva ontbloot’ in Cultuurwerf te Vlissingen.

ThePostOnline toont hier als eerste de enige vrijgegeven foto.

‘Spiritueel reinigingsritueel voor jonge vrouwen’, Daan Samson, 2013 (Fotografie: Jeronimus van Pelt.)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.