Leven

10 dingen die je als eerstejaars moet doen

28-08-2013 13:43

Na alle verjaardagen, de feestjes van geslaagde klasgenootjes, de zomervakantie naar een zuidelijk zuipoord, de introductie in je nieuwe thuisstad en mogelijk een ontgroening, is het moment dat je wist dat zou komen hier. Je eerste jaar als student staat voor de deur. Wat moet je doen om die tijd zo leuk mogelijk te maken? We hebben voor de eerstejaars tien tips op een rijtje gezet, die jouw studentenleven de moeite waard maken.

Zorg dat je de regels kent

Hoe zit het met je studiefinanciering? Hier wordt het een en ander duidelijk gemaakt over je studiebeurs en zijn relevante links te vinden, maar ook de LSVB en het ISO leggen je graag uit wat welke maatregel voor jouw maandelijkse toelage betekent.

Lees cursushandleidingen. Het kan er voor zorgen dat je geen werk verzet dat onnodig blijkt te zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je niet van school getrapt wordt, zoals deze student uit Breda.

Verdiep je in je stad

Heeft het zin om lid te worden bij een studentenvereniging? Of is een op de vijf inwoners in jouw stad student en kost het moeite om een niet-student tegen te komen? Check het met behulp van dit handige diagram.

Bovenal: hang een paar maanden de toerist uit. Laat je rondleiden door wie dan ook. Het zorgt er niet alleen voor dat je weet waar het leuk is om een biertje te drinken – een aardige anekdote over een oud pand of monument zorgt ervoor dat je pienter en gedistingeerd overkomt.

Wees efficiënt

Rutger Bregman schrijft tegenwoordige hele gewichtige verhalen, over de maatschappij en of we er tevreden mee moeten zijn. Aan die kennis heb je vrij weinig als dat tentamen over een week voor de deur staat en je nog geen idee hebt wie de Koude Oorlog won.

Waarom moet je zijn ‘Hoe haal ik m’n tentamen?’ lezen? ‘Geen vage adviezen maar keiharde en onconventionele tips om dat tentamen koste wat kost te halen. Of je nu wat van het vak begrijpt of niet!’

YOLO

YOLO in elk opzicht. Je leeft maar één keer en nu kom je nog overal mee weg. Het idee dat je nog één keer leeft, betekent ook dat je in elk opzicht Champions League moet spelen. Die sociaal uitgedaagde jongen die zo handig was met computers, op de campus niet van z’n kamer kwam omdat hij zo bezeten was door z’n hobby, was ook een YOLO-nist. Hij heet Bill Gates en koopt je hele dorp als hij er zin in heeft.

Plan je slaap

Slaap is het neefje van de dood, dus daar kan je het beste op korten. Je kan trouwens prima een nacht doorhalen en de nacht daarna een paar uur langer tukken, ter compensatie. Niet elk uur dat je te weinig slaapt moet ingehaald worden met evenveel uur slaap. Zie dit onderzoek en doe je er voordeel mee: dat is gratis tijd.

Eet gezond

Ik wil niet als je moeder klinken, maar er zijn een paar zaken waar je geen invloed op hebt. Een daarvan is waar je lichaam op reageert na een week waarin je viermaal de lichten in de kroeg hebt zien aangaan. Daardoor is het handig om vitaminepillen in te slaan en niet louter te snacken. Een pizza lijkt aanlokkelijk, maar het blijft de schijf van één.

Geen inspiratie? We hebben zat recepten voor je, die gezond en betaalbaar zijn.

Val op

Stel tijdens elke werkgroep één vraag of geef tenminste één (juist, bij voorkeur geestig geformuleerd) antwoord. Het zorgt ervoor dat docenten je naam onthouden, kost je slechts een minuut en zorgt dat je wel die voldoende inkopt of die herkansing krijgt. Terwijl dat muurbloempje het vak volgend jaar kan herkansen.

Doe iets met toneel, zorg dat je actief wordt bij een vereniging, debatclub, politieke jongerenpartij, ga professioneel fierljeppen of zoek mensen die net als jij gek zijn op curling. Je leert nu mensen die je de rest van je leven zal blijven zien, dus zorg dat het types zijn die over meer dan hun cavia kunnen vertellen. Tenzij je zelf ook gek bent op cavia’s, dan is een vriendschap voor het leven geboren.

VVV

Het is tegelijkertijd ook zaak je vrienden van de middelbare niet te vergeten. Die vrienden van vroeger kort je over twee maanden af tot ‘VVV’ en zal je nog jaren zien. En het is een ideaal moment om te breken met die vriend die in Maastricht is gaan studeren, zo uit z’n mond stinkt en wiens zusje je per ongeluk hebt gezoend.

Liquide middelen

Dat bier drinkt zichzelf niet op, maar het betaalt zichzelf ook niet. Dus: werken met je donder.*

Wat wel: bijbaantjes die goed op je CV staan, waar je meer dan drie euro per uur mee verdient of waar je leuke collega’s hebt.
Wat niet: je hebt als het goed is een HAVO of VWO opleiding afgerond. Dan hoef je in principe niet achter een lopende band te staan en je Pools bij te spijkeren.

De Bijbel

Dé studentenbijbel opent met een introductie, waarin iets ogenschijnlijk merkwaardigs wordt aangeraden. ‘Wees vooral niet jezelf: pas dan ontdek je wie je bent’, parafraseer ik de woorden van Beau van Erven Dorens. Er staan niets dan waarheden in diens studentenhandboek, dat je hier bestelt en moet lezen door de cultstatus en omdat “de toonzetting humoristisch en studentikoos is, zoals al blijkt uit het allereerste advies om nooit iets van anderen aan te nemen behalve geld, en tips en adviezen onmiddellijk naast je neer te leggen.”

Behalve deze adviezen, uiteraard.

*Tenzij paps en mams betalen, wat niets dan winning is.