Media & TV

Uitzendbureau Gerd Leers zonder klanten, ex-politici liever wachtgeld

20-10-2013 13:56

‘Jij kan schnabbelen, wij niet’. Hij is goed op dreef vanochtend, Gerd Leers, oud-politicus en thans ondernemer, tegen musicalster Mariska van Kolck, beiden te gast in WNL op zondag.

De opening van het programma is het uitzendbureau voor ex-politici dat Leers met een bedrijf van de grond tilt, maar dat nieuws dateert al van maart dit jaar in het Brabants Dagblad.
Ach, misschien is dat ook wel weer eigen aan onze media.
De zondagrust is belangrijker dan de scoop, zelfs bij ‘wakker’ Nederland.

‘Nog zoveel te doen in Den Haag’

Verder in de studio, Hero Brinkman, die nog niet bij Leers aanklopt, want hij begint een nieuwe politieke partij, omdat ‘het bloed stroomt waar het niet gaan kan.’
Meer aanleiding lijkt er niet te zijn, o ja toch wel, want ‘er is nog zoveel te doen in Den Haag onder dit huidige, vreselijke kabinet’, legt Brinkman zijn bewogen missie uit. Dus op de barricades maar weer, ook voor de ondernemers. Naast hem een instemmend knikje van een telg uit het Van Bommel-schoenen-geslacht.

Brinkman is not amused als Charles Groenhuijsen en Janneke Willemse, zware bezetting trouwens voor zo’n lichte show, hem confronteren met een tweet over het incident met de Russische diplomaat, die zijn kind zou hebben mishandeld. ‘Walgelijk, Poetin kan het heen en weer krijgen’, luidt de tweet van Brinkman. Niet zo’n fraai voorbeeld voor een politieman, toch, spoort Willemse de ex-PVVer aan.

Geen hand ophouden

Brinkman refereert aan de afspraken die er blijkbaar vóór de uitzending zijn gemaakt met de presentatoren. Er wordt niet over zijn terugkeer naar de politie gesproken, want ‘dan moet je bij mijn werkgever zijn’.

Ex-politici die gebruik maken van een wachtgeldregeling zijn eigenlijk ‘zielig’ vindt weer Mariska van Kolck in haar discussie met Leers. Als gast uit de amusementsindustrie is haar optreden fris en verrassend te noemen vanochtend, tussen de belegen Leers en de opportunistische Brinkman. Zij is ZZP-er, holt van de ene productie naar de andere en heeft nooit zekerheid op wat er daarna weer komen gaat. Dat is andere koek dan je hand ophouden.

Kabbelen is corebusiness

Leers rechtvaardigt een wachtgeldregeling omdat je anders avonturiers aantrekt in de politiek, die voor schade kunnen zorgen. Politiek is een serieuze zaak van ‘integere’ mensen. Blijkbaar gelooft Leers nog steeds in sprookjes.

Jammer genoeg dient het presentatieduo hem bij deze naïeve constatering niet van repliek, maar ook dat heeft waarschijnlijk met de vrijblijvendheid van deze vroege zondagshow te maken. Kabbelen is corebusiness.

Het uitzendbureau van Leers heeft 2500 potentiële klanten, want zoveel ex-politici lopen er thans rond met een wachtgeldregeling, op zoek naar een baan. Maar ondanks het feit dat het initiatief al dateert van maart dit jaar heeft nog geen hond zich ingeschreven.

Tachtig mille

Politici moeten de tijd krijgen om te recupereren na hun soms abrupt afgebroken loopbaan, vindt Leers.

Gezien de blanco aanmeldingen bij zijn uitzendbureau denk ik dat die herstelperiode nog wel eens heel lang kan duren.

Brinkman zelf is goed voor zo’n kleine tachtig mille, meldde Geenstijl onlangs.