Columnist Marcel Duyvestijn ontslagen bij Elsevier

25-10-2013 12:15

MET UPDATE – Online columnist Marcel Duyvestijn is per direct ontslagen als wekelijkse columnist van Elsevier.nl. Dat liet Duyvestijn vrijdagmorgen weten.

Reden voor het ontslag is volgens Duyvestijn dat ‘er te veel abonnementopzeggingen binnen kwamen bij Elsevier‘.

Duyvestijn schreef voor de Elsevier-doelgroep nogal linkse columns waarin ook Geert Wilders het moest ontgelden. Mogelijk is dat voor Elsevier-lezers een reden geweest hun abonnement op te zeggen, ook al stonden de columns online op een gratis te lezen website, en niet in het betaalde printmagazine.

Ook zou de redactie van Elsevier de columnist via email hebben laten weten ‘het niet altijd eens te zijn met de inhoud van de columns’.

Duyvestijn was ‘gastblogger’ bij Elsevier.nl en had geen contract.

Hij heeft inmiddels beloofd weer wekelijks voor ThePostOnline te gaan schijven, ‘mits er dan niet te veel abonnementen worden opgezegd’.

Update 12.52 – Plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel zegt in een reactie aan ThePostOnline dat Duyvesteijn niet betaald werd voor zijn columns. “Hij was een gastblogger dus.” Om te vervolgen: “Duyvesteijn vond het spannend – en ik ook – om op onze website te staan. Hij kreeg veel negatieve reacties van reaguurders. Dat hebben we hier vaker dus daar zitten we niet zo mee.”

De reden voor de breuk is volgens Van Rijckevorsel de laatste column van Duyvesteijn over Geert Wilders en het Sinterklaasfeest. “Dat laatste blog liep uit de hand. Ik las geen argumenten en feiten meer, het was gelul in de ruimte”, zegt Van Rijckevorsel. “Veel abonnees werden boos en dreigden hun abonnement op te zeggen. Daarnaast vond ik de kwaliteit niet passen bij Elsevier. En ik moet wel het merk in de gaten houden zoals je zult begrijpen.” (BP)