BITS: Dutch Game Awards, de Doctor op je Google en Tearaway

22-11-2013 17:30

In welke god je ook gelooft, welke console je ook een warm hart toedraagt, of je leggings lelijk vindt of niet… Het is tof om op onverwachte plekken games tegen te komen en Google doet nu zoiets op de homepage. Verder vandaag in het gamenieuwsweekoverzicht: Nederlandse prijzen, een Amerikaanse console en een Brits spelletjes dat alles uit je PS Vita haalt.

Maak een game, win een Uil

supercool_boulder-1024x768

Voor Nederlandse gamestudio’s was afgelopen week een spannende. 19 november werden de Dutch Game Awards (de ‘Uilen’) uitgereikt, met in totaal twaalf categorieën. De verkiezing heeft nog lang niet de status van bijvoorbeeld de Gouden Kalveren, maar de aandacht ervoor groeit. Zo was op de dag zelf de NOS aanwezig voor een item voor het Journaal.

De grote winnaar: Reus, van het Utrechtse Abbey Games. De piepjonge studio won met zijn eerste grote game de Uilen voor ‘Best PC/Console Game’ en ‘Best Entertainment Game Design’. Ook de Control Industry Award, de publieksprijs, stond op de naam van Reus.

Andere winnaars waren onder meer Ridiculous Fishing van Vlambeer voor de beste mobiele game, The Flock van acht Utrechtse studenten voor de beste studentengame en Vanguard Games in de categorie ‘Best Technical Achievement’ voor hun aandeel in Halo: Spartan Assault. Alle titelhouders zijn te vinden op de site van de Dutch Game Awards. Nog nooit een spel van eigen bodem gespeeld? Probeer het eens, want wij Nederlanders zijn best oké in het maken ervan.

Doctor Who-ogle

doctorwhogoogle
De doodle van Google is soms het standaard logo, soms een leuke versie met plaatjes en heel soms iets interactiefs. En wij van Bits hebben het geluk dat het vandaag een game is. De letters van Google zijn ontvoerd en o nee, wat nu?! Gelukkig is daar de Doctor, de held van sci-fi-serie Doctor Who. Het BBC-programma viert morgen zijn 50ste verjaardag en daaraan wilden een paar Google-medewerkers heel graag aandacht besteden. Vier maanden geleden begonnen vijf programmeurs aan de klus en vandaag is het te spelen.

Het is een simpel spelletje, maar door de verbondenheid met de serie (voor het maken is toestemming gevraagd aan de BBC) zullen fans er toch heel blij van worden. Zo hebben de Daleks en de Cybermen, twee groepen aartsvijanden van de Doctor, hun eigen geluidjes uit de serie (“EXTERMINATE!” “YOU WILL BE DELETED!”). Nog leuker is dat wanneer de Doctor sterft, hij terugkomt in een van zijn elf reïncarnaties. Net als op tv.

En dan nu de Xbox One

xbox78jyhth

Vorige week gooide gamesite Polygon een PS4-recensie online in de ‘moderne internetjournalistiek’-vorm (ik zoek nog een goede term voor de Snowfalls en de Firestorms van deze wereld). De hele breedte van het scherm wordt gebruikt, de afbeeldingen ontwikkelen zich zodra je scrollt en sommige foto’s zijn interactief. Nu heeft de review van de Xbox One dezelfde behandeling ondergaan.

Als we enkel op de cijfers afgaan, is de Xbox de winnaar op de eerste meters: Microsofts apparaat krijgt een 8 van Polygon, de Playstation 4 moet het met een 7,5 doen. Microsoft heeft een duidelijke toekomstvisie die om meer gaat dan alleen games, aldus Polygon, maar weet ook meteen met goede launchgames te komen.

Van plan om vandaag naar de dichtstbijzijnde gamewinkel te gaan? Dikke pech, behalve als je bij de Duitse grens woont. De Xbox One is nog niet in Nederland te krijgen; landen als de VS, Engeland, Duitsland en Frankrijk mogen er vanaf vandaag wel mee spelen.

Alles met je Vita

PS Vita-spel Tearaway is van de makers van Little Big Planet, en dat schept verwachtingen. Hoge verwachtingen, want die game werd als een van de beste PS3-spellen gezien. Vanaf vandaag kunnen we met z’n allen zien wat ontwikkelstudio Media Molecule ervan gemaakt heeft.

Tearaway probeert alle mogelijkheden van de PS Vita te gebruiken. Zo komen in bovenstaande trailer het touchscreen, het touchpad aan de achterkant, de bewegingsgevoelige besturing en de camera aan bod. Hopelijk blijkt het spel meer te zijn dan een ‘tech-demo’, want dat is met zulke spellen toch altijd de angst.

Meer Vlambeer

Vlambeer kwam al even voorbij, maar de afgelopen week ging het de twee eigenzinnige mannen om meer dan enkel het winnen van een game-uil. Rami Ismail, het zakenbrein van het duo, kondigde maandag goed nieuws en slecht nieuws aan. Het slechte nieuws: Luftrausers wordt uitgesteld tot begin 2014. Het goede nieuws: Ridiculous Fishing, de prijswinnende game, krijgt een Android-versie. “Sneller dan je denkt”, aldus Ismail.

De Poll!

De winnaar van de poll vorige week was niet heel verrassend. Want wat is nou irritanter aan de Playstation 4 dan die langslepende discussie over Zwarte Piet? Gelukkig verstomt dat gesprek een beetje nu Sinterklaas en zijn zwarte medemens in het land zijn.

En daarom is het tijd voor een nieuwe!

[polldaddy poll=”7585327″]