BITS – Recensie: Shadow Warrior

09-12-2013 16:00

Hoe vet is het om tegen demonen te vechten met een katana, jachtgeweer, machinepistool en andere wapens? Shadow Warrior geeft antwoord op die vraag: heel vet!

Remake

sw2

Shadow Warrior is een remake van het gelijknamige spel uit 1997. Daardoor is deze game meteen heel anders dan de meeste titels die tegenwoordig verschijnen. Zo kun je bijvoorbeeld ouderwets negen wapens tegelijkertijd dragen en gebruiken. Toch is er ook veel veranderd: de racistische grappen zijn eruit gehaald, de graphics zijn geüpdatet en een interessante verhaallijn is toegevoegd.

sw3

Het verhaal begint nogal eendimensionaal: je bent Lo Wang (Snap je? ‘Wang’ is Engels voor ‘piemel’, schuddebuiken!), een huurling die een zwaard moet ophalen voor zijn baas: Zilla. Al snel blijkt er meer aan de hand te zijn en ben je druk met het afhakken van ledematen. Het verhaal wordt verteld in stijlvolle filmpjes en het blijkt zowaar om een ware tragedie te gaan, die goed te volgen is.

Slice and dice

De gevechten zijn het belangrijkste onderdeel van Shadow Warrior. Ondanks de grote keuze aan wapens, draait het toch met name om de katana. Je kan technieken leren, waarmee je demonen op meerdere manieren in elkaar kan hakken. De andere wapens kan je ook upgraden, maar het zwaard blijft het leukste om te hanteren. De rest is eigenlijk vooral handig voor vijanden die je niet kan bereiken.

sw4

Het duurt meer dan 20 uur om het hele verhaal door te spelen. In die 20 uur kom je niet meer dan twaalf verschillende soorten vijanden tegen, en dat is eigenlijk wel karig. Ook lijken de eindbazen nogal op elkaar, waardoor Shadow Warrior af en toe een beetje repetitief wordt. Gelukkig verandert de omgeving wel steeds, zit het verhaal goed in elkaar en is de humor leuk genoeg, waardoor het spel wel interessant genoeg blijft.

Kunstwerkje

SW1

Het meest onder de indruk was ik van de mooie omgevingen, zoals typisch Japanse zen-tuinen en grote havens. Het is ware kunst. De grote levels zijn op zich goed, maar het ontbreken van een plattegrond is wel een gemis. Het enige hulpmiddel om je de goede kant op te wijzen is dat de objecten geel oplichten, ook al gaat het om een kleine schakelaar. Hierdoor kan het soms even duren voordat je weet waar je heen moet en dat haalt het tempo dan uit de actie, terwijl het tempo verder juist enorm hoog ligt.

Shadow Warrior is een origineel spel met een eigen stijl en een hoog tempo. Door de ‘retro’-gameplay is het een leuke afwisseling ten opzichte van moderne schietspellen. Niets is lekkerder dan de ledematen in het rond te zien vliegen na een goed uitgevoerde aanval. Altijd al eens demonen door midden willen hakken of schieten? Dan is dit wat voor jou!

SCORE: SCORE4

Shadow Warrior is gemaakt door Flying Wild Hog en wordt uitgegeven door Devolver Digital. De game is uit op pc (o.a. via Steam) en verschijnt nog op de Playstation 4 en Xbox One. PEGI geeft de game een 18+-rating, vanwege ‘extreem geweld’ en ‘grof taalgebruik’.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’ of op Facebook!