VIDEO: Kerst met notabelen

20-12-2013 09:47

Het vaderlands bestuurlijk systeem zit op slot. Met een altruïstisch kerstproject tracht TPO’s artist in residence Daan Samson het politieke vacuüm op te vullen. Voorafgaand aan de feestdagen heeft de Rotterdammer zijn intrek genomen in Kasteel Keukenhof te Lisse. Vanaf het landgoed verzend de Rotterdammer kerstpakketten richting lobbyisten, Kamerleden en notabelen. Daarbij vermeldt Samson niet dat hij de afzender is. Wél noteert hij de namen van andere kopstukken uit het bestuurlijke veld. De zelfbenoemde voorspoeds-instructeur zegt bij te willen dragen ‘aan de vorming van nieuwe bondgenootschappen en hoopgevende akkoorden’. ThePostOnline zocht Daan Samson op in het zestiende eeuwse slot.

U positioneert uzelf hier als een soort hedendaagse Gandhi?

samson 2“Nou nee, dat gaat nét een beetje te ver. Wel doe ik mijn best de oorspronkelijke uitgangspunten van het kerstfeest nieuw leven in te blazen. Echt, ik ben een enorme liefhebber van de feestdagen. De periode vól pronketalages en de traditie comfort te delen, maakt het mooiste in de mensen wakker. Met een breindeuntje op het niveau van Frank Sinatra zweef ik elk jaar over de roltrappen van De Bijenkorf. De luxe-sfeer rondom kerst beschouw ik als net zo sexy als de luxe die bijvoorbeeld aan James Bond kleeft. Het maakt de verleider in je wakker. De charmeur, de Ramses Shaffy, de eindeloos attente metgezel. Door royaal weg te geven, kun je simpelweg jouw grip op situaties vergroten. Je zou bijna kunnen geloven dat er écht zoiets als de ‘magic of christmas’ bestaat. Hier op het kasteel gebruik ik deze week die magie om CEO’s, portefeuillehouders en belangenbehartigers bij elkaar te brengen.”

Wat is uw doel?

“Het is mijn hoop dat de grootste tegenpolen contact met elkaar zullen opnemen. Ik treed op als anonieme bemiddelaar. Femke Halsema ontvangt bijvoorbeeld een geschenkdoos uit naam van Peter Voser, dé hoofdbestuurder van Royal Dutch Shell. Het idee doet mij tintelen, want wat zou erin de ASN Bank-voorzitster omgaan wanneer er een fraai verpakt ‘veilingkistje met inhoud’ bij haar wordt afgeleverd? Welk effect zou het kunnen hebben wanneer je een topman uit de fast food-industrie weet te koppelen aan een minster? De oplossingen van onze problemen moeten we misschien in minder voor de hand liggende hoeken zoeken, zo heeft de kerstman in mij bedacht.”

Het begrotingstekort gaan we dus te lijf door kerstelfjes geschenken aan notabelen te laten verzenden?

“Ach ja, ik wil het in elk geval een kans geven. En waarom ook niet? Deze bemiddelingspoging kost mij uiteindelijk een weekje arbeid en een paar postzegels.”

Zullen we naar de video gaan kijken?

“Dat lijkt mij een uitstekend idee!”

Kerst met notabelen – Daan Samson 2013© from koen samson on Vimeo.