De dag die niet bestaat

03-01-2014 09:00

Om kwart voor twaalf keek ik nog snel op de klok en zou zweren dat het twee minuten geleden nog 11 uur was. Om tien voor twaalf snelde ik naar de wc, want dat moet je over een paar minuten niet meer willen. Om vijf voor twaalf nog even een sprintje naar de bar, je wilt natuurlijk niet droog het nieuwe jaar in. Met nog één minuut ren ik al aftellend terug naar de mensen die ik liefheb en wordt de knaldrang beloond met een nieuw jaar. 2014. Eindelijk.

We hebben allemaal de drang om los te gaan, eentje waarvan alle jongetjes uit de buurt hun kruit die middag al letterlijk hebben verschoten, barst ook los. Met jou miljoenen anderen, vliegt men elkaar om de nek. En na een halfuurtje, honderdmaal hetzelfde zinnetje en drie zoenen, wat vuurwerk en champagne over je outfit, is de magie van de altijd legendarische jaarwisseling alweer de lucht in geschoten. En wat doe je dan? Natuurlijk, jezelf volgooien met nog meer bitterballen en alcoholische versnaperingen totdat het licht is en de shoarmatent op de hoek ook al gesloten is.

Sla 1 januari gewoon over

Op enkele auto’s na, kruit knallende buurjongetjes en een verloren servet uit een zak oliebollen is het leeg in de straten. 1 januari, de dag die niet bestaat. 1 januari, voor velen een grote brok aan katers, flink nagenieten en een vleugje herinneringen. Voor anderen de dag om de zware hoofden nog wat meer te krenken.

Waarmee? Voornemens. Ook al is de voorpret en de magie van Oud & Nieuw nog zo groot, de schaduwkant is immens op de dag niet bestaat en ook niet hoeft te bestaan. Diepgaande berichten over ups en downs, beloftes en vooral vele voornemens worden naar je hoofd geslingerd als je alleen maar even wat foto’s wilt bekijken van andere feestvierders op het internet. Begin vooral met roken, lap de nieuwe alcoholwet aan je laars, ga dat gat in je hand niet dichten en ga vooral niet naar de sportschool. Als je toch een voornemen wilt hebben, wens ik je er een met liefde toe. Blijf voortaan in bed liggen op 1 januari. Niemand die het zal merken als we het allemaal doen, op de dag die niet bestaat. 2 januari is een meer dan prima dag, het is ten slotte nog steeds 2014.