TPOok!

 
Media & TV

Spiritueel tuig van Astro-TV loopt in valkuil

Recensie: RamBam (VARA)

Tags: ,

Ooit glaasje gedraaid? Wellicht uit balorigheid, stoned of dronken, of als kind, uit pure nieuwsgierigheid, omdat je contact wilde maken met geesten, waar je tegelijkertijd doodsbang voor was.

Ik ken hordes intellectuelen en zelfs hoogopgeleide mannen en vrouwen in mijn eigen vriendenkring, die afreizen naar de provincie, waar een vrouw met een suikerspin op haar hoofd in een glazen bol staart om jouw levenspad te verklaren. En als dan je buiten staat, ben je minimaal 40 euro lichter.

Telefoonuitmelklijnen

Voer voor programmamakers dus, want op tv kun je ook nog steeds terecht voor een astrologisch en paranormaal advies. Lucratieve telefoonuitmelklijnen, waar de beller helemaal op leeg loopt, 90 eurocent per minuut.
TROS-Radar liquideerde in 2008 weliswaar Astrotijd, maar Astro-TV overleefde de overval. Volgens de makers van RamBam een melkkoe, die een kleine twee miljoen euro per jaar incasseert, over de rug van de naïeve, wankele consument, die steun zoekt in tijden van crisis.

De aanpak van RamBam is niet nieuw. Jack Spijkerman deed hetzelfde vroeger al op de radio met zijn Steen en Been Show, ook bij de VARA, maar het in scène zetten en faken als middel om de waarheid boven water te krijgen, blijft ook in 2014 nog amusant om naar te kijken.

Sleutels en plinten

Lars solliciteert bij Astro-TV en verdiept zich vóór zijn gesprek, samen met zijn teamgenoten, in de wereld van de gebakken lucht. Twee vragen werken altijd: heb je sleutels in huis die je niet meer gebruikt en zijn er dingen niet af in je huis, bijvoorbeeld losliggende plinten?

Terwijl Astro-TV bij hoog en bij laag beweert dat hun mediums allemaal astrologisch gekwalificeerd zijn, bewijst RamBam dat iedere joker met een minimaal verstand die daar voor de camera zit te oreren, alleen maar een grote duim hoeft te hebben. Gecombineerd met lef en een beetje stom geluk. Met een fake-foto op een paranormale beurs bewijzen de makers dat het medium het verhaal van een zogenaamde, verdwenen zus compleet bij elkaar fantaseert.

Soundmapping

In het kader van zijn proeve van bekwaamheid doet Lars eerst een telefonische reading, voordat hij op gesprek mag. Omgetoverd tot Aaron Rampal, geeft hij zich uit voor medium met een speciale gave: soundmapping. Door het luisteren naar stemmen kan hij de mens erachter analyseren, voorspellingen doen en in de toekomst kijken.

Astro-TV beaamt dat ze op de hoogte is van de soundmapping-methode, terwijl die uit de bedorven geest van het team van RamBam komt. Met een willekeurig, elektrisch apparaat met een metertje en een vals diploma onder de arm, misleidt Lars het hoofd paranormale zaken van Astro-TV en tot zijn stomme verbazing wordt hij aangenomen.

Een val

Tegelijkertijd zet de redactie van Rambam een val op voor het bekendste gezicht van Astro-TV, dat wordt uitgenodigd voor een reading op de redactie. Van tevoren wordt de trukendoos geopend om glazen te laten omvallen en schilderijen van de muur te laten kletteren tijdens de sessie.

Het Astro-tv-gezicht claimt tijdens haar optreden dat al die wonderbaarlijke verschijnselen door haar krachten komen, terwijl er in de regie volop wordt gemanipuleerd. De paranormale zender krijgt feitelijk koekje van eigen deeg. Toch blijft de zender volharden dat ze de truc van RamBam wél doorzien heeft en dat er sprake was van een geënsceneerde situatie.

Ik denk dat Rambam slecht het topje van een verdorven ijsberg belicht. Want hoeveel mensen zoeken niet hun geestelijk maar ook lichamelijk heil bij andere, kwasi geregistreerde en gecertificeerde weldoeners zoals nepartsen, fysiotherapeuten, zielenkneders en ander, spiritueel tuig.

Nog steeds een vrije markt en met een simpel, zelfverzonnen naambordje op de deur begin je vandaag nog je eigen praktijk.

Bekijk hier de aflevering van RamBam.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.