BITS – Omzwervingen van een PC-gamer

08-01-2014 14:20

Het kan je niet zijn ontgaan: de lancering van de ‘next-gen consoles’, de ‘Playstation 4’ en de ‘Xbox One’. Er is echter geen wereldwijde ‘buzz’ over de lancering van een nieuw moederbord of een videokaart of processor. Geen spannende onthullingen van een ‘PC One’, ‘PC4’ of ‘PC U’. De PC zal altijd de PC blijven, hoewel hij dankzij de ‘Steam Machines’ binnenkort misschien wel in de huiskamer staat. Lekker saai zou je misschien zeggen.

Back in the old days

PC2
Deze ‘saaiheid’ is precies de kracht van de personal computer. DOS was lekker stabiel en liep nooit vast. Het was genieten van Lemmings, Paratrooper en natuurlijk Prince of Persia. En toen… kwamen Windows 3.1, 95 en 98 uit. Weg stabiliteit; en het begin van de ‘Blue Screens of Death’ en beschuldigingen dat de computer ‘kapot ging door die stomme spelletjes’. Het opstarten van een PC leek een eeuwigheid te duren. En hoe goed de game ook was, ‘vastlopers’ hoorden er nou eenmaal bij; zoals Steam bij Half-Life 2.

Enter de Consoles

pc3
Ten einde raad stapte ik over op de ‘Gamecube’ en ‘Xbox’. Wat een verademing! Het was als gamen in DOS: geen vastlopers, geen lange opstarttijden en geen ander gezeik. Smalend keek ik neer op de sukkels die nog steeds bleven zweren bij hun rottige PC. Die leefden immers in het verleden; en waren consoles niet de toekomst?

En toen kwam de Playstation 3 uit. Om die op te starten moet je eerst intekenen onder een account. Vervolgens moet je ergens onderaan in de menu’s de knop vinden om het spel te starten. Dán moeten de ‘trophies’ worden geladen, updates worden gedownload en geïnstalleerd. Bovendien moet je dan nog langs allemaal logo’s en filmpjes waar je helemaal niet op zit te wachten. Bij de Xbox 360 is dit niet veel anders. Het duurt daardoor best lang voordat je eindelijk doet waarvoor je het ding aanzette: gamen. En het voordeel van een spelcomputer wás juist dat het snel en ongecompliceerd ging!

Terugkeer van de PC

PC4
Ondertussen heeft Microsoft eindelijk stabiele besturingssystemen ontwikkeld, waardoor vastlopen tot het verleden behoort. PC’s zijn ook een stuk minder duur in vergelijking met de jaren ‘90. Daarnaast zijn de prijzen voor de PC-games ontzettend gedaald. Goede games zijn vaak binnen enkele maanden al verkrijgbaar met fikse kortingen (zeker online, via ‘Steam’ bijvoorbeeld!). Bovendien gaan PC’s veel langer mee dan consoles, mits je verstandig inkoopt.

Twee jaar geleden besloot ik terug te keren naar ‘the Glorious PC Master Race’ en een goede PC te kopen. De graphics zijn nog steeds overweldigend, ‘headshots’ zijn bevredigender met een muis en multiplayer werkt doorgaans een stuk beter op de PC. Het verhaal van Tomb Raider (gekocht voor €12,50!) spelen op ‘ultra settings’, terwijl The Witcher 2 (gekocht voor € 4,99!) op de achtergrond wordt gedownload zonder één keer te schokken… It’s good to be back!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’ of op Facebook!