BITS – Wii U dreigt nu écht te floppen, Sim City binnenkort offline te spelen

17-01-2014 14:30

‘Het Jaar van Luigi’ was niet alleen een nogal duffe marketingtruc van Nintendo; het lijkt er op dat de Wii U het afgelopen jaar geflopt is. Hoogst betreurenswaardig, maar er is ook goed nieuws! Octodad: Dadliest Catch verschijnt binnenkort en er is een leuk Kickstarter-project voor als je graag met Dungeons & Dragons– of Warhammer-figuurtjes pielt.

In dit, het fiscale jaar van Luigi

Nintendo voerde vorig jaar een marketingcampagne die gebaseerd was op Luigi, de groene broer van Super Mario; het jaar van Luigi. 2013 is natuurlijk afgelopen, maar het ‘fiscale jaar van Luigi’ is nog volop bezig en dat ziet er niet al te rooskleurig uit voor Nintendo.

wii_u_black

Nintendo heeft de winstverwachting (700 miljoen euro) bijgesteld naar een verlies van ongeveer 176 miljoen euro (PDF-alert). Nintendo verwachtte tot aan april 2014 ongeveer negen miljoen Wii U’s te verkopen, maar stelt dit aantal bij naar 2,8 miljoen. Bovenop de 3,5 miljoen Wii U’s die reeds verkocht waren, zou het totaal op iets meer dan zes miljoen uitkomen (sinds de release, eind 2012). Vorige week werd bekend dat de Playstation 4 en Xbox One respectievelijk vier en drie miljoen keer verkocht werden in de eerste anderhalve maand na hun release.

Het duurde erg lang voor er écht goede, typische Nintendo-games voor de Wii U uitkwamen (bijna een jaar). Toen deze games (zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker HD en Super Mario 3D World) eindelijk verschenen stond de release van de Playstation 4 en Xbox One (de laatste nog niet in Nederland) al voor de deur. Het lijkt alsof Nintendo zo trots was op de Wii U dat ze vergaten dat er ook nog games voor gemaakt moesten worden.
De Nintendo 3DS verkoopt overigens nog steeds alleraardigst (1,35 miljoen exemplaren) maar Nintendo had gerekend op 1,8 miljoen.

Sim City binnenkort offline te spelen

SIMCITY
Toen Sim City vorig jaar uitkwam was de game de eerste weken praktisch onspeelbaar, omdat de spelservers de vraag niet aankonden. Behoorlijk vervelend bij een ‘online-only’-spel. ‘Kunnen de servers niet uit? Dan kan iedereen offline spelen!’ Nee, dat kon dus ab-so-luut niet!

Deze week kondigde Electronic Arts aan dat er in de komende update alsnog een ‘offline’-modus in Sim City wordt gestopt. Het schijnt dat de halve simulatie daarvoor herschreven moest worden; Maxis is al sinds augustus bezig!

Ghost Recon Online dit voorjaar naar ‘Steam early access’

Het gratis online schietspel Ghost Recon Online is al behoorlijk lang speelbaar in de openbare bèta en is dit voorjaar te spelen via Steam. Niet dat de game echt uitkomt; hij verschijnt op ‘Steam early acces’ wat betekent dat je het spel al kunt spelen voor het daadwerkelijk af is (het geld dat dat oplevert wordt doorgaans gebruikt om het spel af te maken). Volgens Ubisoft is het een goede manier om de game nog wat te tweaken voor de echte release.

Opvallend is dat het spel al behoorlijk lang getest wordt; waarom durft Ubisoft het nog niet aan om het spel gewoon live te gooien? Ghost Recon Online is al sinds 2011 in ontwikkeling. Aanvankelijk was er sprake van een Wii U-versie, maar die werd in 2012 al ‘on hold’ gezet.

Hero Forge: 3D-print miniatuurspelfiguren

Miniatuurspelfiguren zijn handig in een Dungeons and Dragons-sessie (of ieder andere roleplaying game) en onontbeerlijk in strategiespellen als Warhammer. Hero Forge is een ‘Kickstarter’-project dat bestaat uit software waarmee je eenvoudig zelf miniatuurtjes ontwerpt, die vervolgens ge-3D-print worden.

Een geheel Warhammer-leger ontwerpen en uitprinten wordt waarschijnlijk een dure aangelegenheid, maar speciale poppetjes kun je helemaal naar eigen inzicht ontwerpen, zonder dat je onderdelen van andere figuren af hoeft te zagen. Als ze de prijs nog wat omlaag weten te krijgen, kunnen bedrijven als Games Workshop (van o.a. Warhammer en Warhammer 40k) hun borst natmaken!

Titanfall alfatest

In de Verenigde Staten en Canada wordt Titanfall binnenkort getest. Opgeven kan hier (als je een Amerikaans Xbox One- én Origin-account hebt). Volgens ontwikkelaar ‘Respawn’ gaat het puur om een technische test. Nieuws over een betatest (waarin je de game al uitgebreid kunt spelen en de informatie gebruikt wordt voor laatste aanpassingen) is er nog niet… De release staat gepland voor 11 maart, dus de tijd lijkt te dringen.

Titanfall

Octodad: Dadliest Catch

Het geinige ‘actie-avonturenspel’ Octodad: Dadliest Catch verschijnt op 30 januari op Steam, in de Humble Bundle én op GOG.com. Je bestuurt een octopus (die zich heeft vermomd als mens!) tijdens alledaagse bezigheden en gaat zelfs op avontuur! Check de trailer hier!

Octodad: Dadliest Catch is speelbaar op Linux, Mac en pc!

Poll

Het gaat niet zo best met de Wii U! Dat wisten we natuurlijk al langer, maar nog niet hoe slecht het apparaat verkocht. Hoe zit het met jullie gedachten over Nintendo’s spelcomputer?
[polldaddy poll=7723406]

 

Eerder deze week blikte redacteur Niels Peuchen terug op 2013; voor hem het jaar waarin de Professor Layton-serie ten einde liep. Hier lees je het verhaal! Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’ of op Facebook!