Berends filmfavorieten uit 2013

19-01-2014 17:00

De Oscars staan om de hoek, dus het is tijd voor een top 10 lijstje! Hieronder vinden jullie mijn persoonlijke top 10 van filmjaar 2013! En daarmee bedoel ik het filmjaar 2013 van Nederland, dus films die eerder uitkwamen in andere landen worden hier gewoon onder 2013 gerekend.

1. Les Misérables

Ik was vooraf erg sceptisch over deze film. Niet alleen wist ik er weinig van, maar ik had ook niet het idee dat een film die volledig gezongen werd echt zou werken. Toch haalde een vriend mij over om mee te gaan. En, tegen mijn verwachtingen in, was ik weggeblazen! Ik ben niet vaak geroerd door een film, maar deze film zorgde ervoor dat ik toch vaak met tranen in mijn ogen zat te kijken. Je bent na tien minuten gewend aan de zang, en eigenlijk vond ik het heel erg passend bij de film. Toen ik de film voor het eerst zag was het al gelijk één van mijn favorieten, en na de film nog drie keer gezien te hebben, is dat nog altijd zo.

2. Star Trek Into Darkness

Ik ben opgegroeid met Star Wars, dus ik wist helemaal niks van Star Trek. Ik wist wie Kirk en Spock waren, maar ik had geen idee waar het eigenlijk overging. Toen ik de reboot uit 2009 had gezien, drong het tot me door dat ik iets gemist had. De actie in de film is nog steeds één van de beste die ik gezien heb. Toen het vervolg in de bioscopen kwam, was ik wel van plan ernaar toe te gaan, maar het kwam er niet van. In de laatste week dat hij in de bioscopen draaide, ben ik afgereisd naar Amsterdam om hem nog te kunnen zien. Wat een ervaring! Een film die op elk vlak beter is dan zijn voorganger, zonder dingen te overdrijven. Ik ben erg benieuwd wat ze van de derde film zullen maken.

3. The Great Gatsby

Deze film is nog altijd één van de allermooiste die ik heb gezien. De manier waarop liefde en verlangen in deze film naar voren worden gebracht is fenomenaal. Ik leefde helemaal mee met Gatsby, en ik zat helemaal in de jaren ’20. Leonardo DiCaprio bewijst hier nogmaals dat hij één van de beste acteurs van deze generatie is. Na het zien van de film ben ik ook het boek gaan lezen, en dit is echt een film die het boek eer aan doet. Ik houd van dit soort films. De manier waarop hier gebruik wordt gemaakt van sfeer is prachtig.

4. The Hunger Games: Catching Fire

2013 is het jaar van de sequels, en ook het jaar dat bewijst dat deze beter kunnen zijn dan het origineel. Want ook Catching Fire is beter dan de eerste film. De film is een stuk duisterder dan het origineel, dus er hangt een dreigend sfeertje. De eerste helft is vooral introductie, maar de tweede helft zit vol met actie! Het einde laat je ademloos zitten, en maakt je benieuwd naar hoe het einde van start gaat in Mockingjay – Part 1.

5. Silver Linings Playbook

Ik weet niet hoe ik deze film moet omschrijven. Ik weet wel dat deze film mij nog lang bijblijft. Ik ben niet echt fan van drama films, maar deze film wist mij toch erg vaak te raken. Ik leefde mee met de hoofdpersonages, en al was de verhaallijn wat simpel, het was op een hele mooie manier uitgewerkt. Deze film is één van de mooiste die ik in tijden heb gezien

6. Gravity

De eerste film die ik in IMAX zag, is ook gelijk een film die eigenlijk alleen maar tot zijn recht komt in de bioscoop. De verbluffende effecten en het uiterst sterke acteur werk zorgen ervoor dat je Gravity ademloos uitkijkt. De setting in de ruimte zorgt ervoor dat het één van de meeste intense films is in de geschiedenis.

7. The Conjuring

Ik ben de laatste tijd steeds meer een fan van horrorfilms geworden, en The Conjuring hoort zeker in het lijstje van beste horrorfilms die ik tot nu toe heb gezien. Het beste aan de film is de sfeer. Er hangt een akelig sfeertje, en er wordt vaak gebruik gemaakt van schrikeffecten. Ze zijn misschien erg simpel, maar de sfeer maakt het eng. James Wan weet als de beste hoe je poppen eng moet maken! De film is misschien niet erg origineel, maar effectief is hij zeker!

8. The Hobbit: The Desolation Of Smaug

Het is niet gelukt om The Lord Of The Rings te overtreffen, maar The Desolation Of Smaug is wel beter dan zijn voorganger. De reeks is niet zo magisch als The Lord Of The Rings maar het ziet er allemaal wel verbluffend uit. Het is een spectaculaire achtbaan rit, maar het ontbreekt de film aan spanning.

9. Olympus Has Fallen

Olympus Has Fallen is de film die de laatste Die Hard had moeten zijn.” staat er op de achterkant van de film. Niet dat ik de laatste Die Hard slecht vond, maar er zijn genoeg mensen die dat wel vinden. Iedereen die dat vind, zal deze film kunnen waarderen, want Olympus Has Fallen is gewoon een harde, spannende en spectaculaire actiefilm!

10. World War Z

Er werd verwacht dat deze film zou floppen, maar het tegenovergestelde is gebleken, want World War Z was behalve een commercieel succes ook een film die bij veel mensen in de smaak viel. De nieuwe zombiefilm met Brad Pitt is spannend, spectaculair en uiterst vermakelijk!

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere mooie films uitgekomen in 2013. Ik heb ook zeker nog niet alles gezien, dus als je een film mist, komt dat simpelweg omdat ik hem nog niet gezien heb. Ik ben benieuwd hoe het filmjaar van 2014 gaat uitpakken!