TPOok!

 
avatar
   
Leven

18+ geen probleem voor studentenverenigingen

Studentenverenigingen hebben hun beleid goed aangepast op strikte wetgeving

1 januari 2014: het was me wat. De leeftijdsgrens voor alcohol werd naar 18 opgeschroefd. Maar hoe zit dat met studentenverenigingen? Zat 17-jarigen die zich aansluiten en als sjaars geen druppel mogen drinken. Volgens Anne Kamp, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is het geen probleem.

Er zijn niet veel 17-jarige studenten lid bij een studentenvereniging; het gaat vooral om een handjevol nieuwe leden, die kort na het starten van hun studie achttien worden. Studentenverenigingen gaan goed om met de leeftijdsverhoging, dat zegt de LKvV. Alle 48 studentengezelligheidsverenigingen hebben hun beleid op de nieuwe leeftijdsgrens aangepast. De LKvV heeft een advies geschreven voor haar 48 lidverenigingen hoe om te gaan met minderjarigen op de sociëteit.

Het advies van de LKvV speelt vooral in op de grote sociale controle binnen de vereniging, die passend is bij de hechte verenigingsstructuur. Er worden overeenkomsten met minderjarigen afgesloten, waarin gevolgen voor de vereniging, de minderjarige zelf en de opgelegde sancties bij het overtreden van de regels naar voren worden gebracht.

Enkele verenigingen hebben –gedwongen door de nieuwe strikte wetgeving- ervoor gekozen om voortaan de deuren te sluiten voor studenten onder de achttien jaar. Het Delftsch Studenten Corps deed dit niet: “wij bieden onze 1800 leden een groot aanbod van sport, cultuur en vrienden. Het draait bij ons om de ontwikkeling en ontplooiing van studenten en dit willen wij aan alle studenten kunnen aanbieden, ook aan 17 jarigen”, aldus Allard de Stoppelaar, President van het Delftsch Studenten Corps. In maart 2015 wordt het nieuwe alcoholbeleid geëvalueerd onder alle 48 aangesloten verenigingen.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.