Weten & Tech

Top 15: Video’s die het tot internetmeme schopten

06-02-2014 19:01

Wie verslaafd is aan Reddit9gag of 4chan weet dat het internet vol staat met met memes. In de straattaal van het internet is een meme inmiddels gereduceerd tot een plaatje met een tekst. Zo’n meme komt dan in honderden vormen terug, steeds met een andere tekst, maar met een soortgelijke boodschap.

Een meme worden is het hoogst haalbare

Oorspronkelijke komt het woord meme uit het Grieks en volgens Wikipedia betekent het zoveel als: een zichzelf vermeerderende eenheid van de culturele evolutie, zoals een gen de eenheid is van de biologische evolutie. 

Richard Dawkins, de held van ongeveer iedereen op internet, legt hier uit dat je ongeveer het hoogst haalbare hebt bereikt wanneer je het hebt geschopt tot een meme. Veel van die memes komen oorspronkelijk uit films, documentaires series en andere video’s.  

Daarom maakte ThePostOnline een top 15 van video’s die het tot meme hebben geschopt. Over de uitslag mag worden gecorrespondeerd, daar doen we helemaal niet moeilijk over.

15. Conspiracy Keany

Conspiracy Keanu

Conspiracy Keanu

Keanu Reeves was niet altijd de superawesome Neo uit The Matrix. In 1989 speelde hij de onhandige teenager Ted in Bill and Ted’s excellent adventure (1989). In de scene waar de meme op is gebaseerd kijkt Reeves bewonderenswaardig dwaas en bang uit zijn ogen. Als iemand die totaal ongeloofwaardige, paranoïde complottheorieën in zijn hoofd haalt. Dat is dan ook waar deze meme om draait: absurde, zelfbedachte complottheorieën.

 14. Aaaand it’s gone

8f535320d2a5d57241f1c1d9724a3a0b1f76cbb70f58484dce7be1a782ae1631

South Park mag uiteraard niet ontbreken in deze top 15. Deze meme komt uit de aflevering Margaritaville (2009), in de bewuste scène brengt Stan zijn geld naar de bank omdat zijn vader zegt dat het bedrag op een spaarrekening door de jaren heen hoger wordt. Kyle is direct na het inleveren van zijn geld alles kwijt volgens de bankmedewerker. De aflevering is keiharde kritiek op de invloed van banken op de economische crisis. De meme is meestal lichter van toon, maar bevat wel altijd een klacht over iets dat je kwijt bent voordat je er erg in hebt.

13. The most interesting man in the world 

The most interesting man in the world

The most interesting man in the world

The most interesting man in the world is een karakter uit reclames voor biermerk Dos Equis. In de reclames wordt de man, vergelijkbaar met de running gag rond Chuck Norris, neergezet als een onmenselijke stoere en begaafde man: Alien abductors have asked him to probe them. De meme is gebaseerd op de vreemde slogan van het merk: I don’t alway drink beer, but when I do, I prefer Dos Equis, en het belangrijkste kenmerk is dan ook die zinsconstructie. Meestal wordt de meme gebruikt om een onhandige eigenschap van jezelf te benoemen.

 12. I’ll have you know

ILL-HAVE-YOU-11l79s 

In de aflevering No Weenies Allowed (2002) moet hoofdpersoon Spongebob de ruige Reg overtuigen van zijn stoerheid. Hij vertelt trots dat hij zijn teen heeft gestoten toen hij de planten water gaf – op de zeebodem, mind you – en dat hij maar 20 minuten heeft gehuild. De meme blijft relatief dicht bij deze scène, en wordt gebruikt om ironisch op te scheppen over iets waar je niet bepaald trots op bent.

11. I too like to live dangerously

0359662b5821d199ad3d00059cc8d8a13e5c5c7e9dd2ba1a90be9e3020d0e653

In de film Austin Power: International Man of Mystery (1997) speelt Austin Powers een potje blackjack tegen een valsspelende bad guy genaamd Villain number Two. Villain Number Two neemt een ogenschijnlijk groot risico tijdens het spel en begeleidt dat met de woorden: ‘I like to live dangerously’. Vervolgens neemt Austin Powers een achterlijk risico begeleid met de woorden: ‘I also like to live dangerously.’ Uiteraard verliest Powers. De meme wordt gebruikt om relatief kleine risicootjes die mensen nemen te beschrijven.

 10. Willy Wonka

willy-wonka-willy-wonka-hes-the-greatest-chocolateer_c_995800

In de film Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971) trekt Willy Wonka, gespeeld door Gene Wilder, een licht geamuseerd maar ook meewarig gezicht wanneer hij een verassing voor de kinderen aankondigt. De meme heeft weinig te maken met de scène zelf, maar zijn gezichtsuitdrukking past perfect bij een cynische reactie op hypocriete statements, waarbij de situatie waarin de maker van het statement zich bevindt wordt gebruikt als tegenargument.

9. You know what really grinds my gears?

youknowwhatreallygrindsmygears

In een aflevering van Family Guy, Stewie Griffin, The Untold Story (2005) vertelt Peter in een journaalsetting wat hem dwarszit: het gedrag van Lindsay Lohan. De meme wordt doorgaans gebruikt om kleine, maar irritante frustraties mee te uiten.

8. The rent is too damn high

Jimmy McMillan probeerde als leider van de politieke partij The Rent is Too Damn High burgemeester van New York te worden. Zijn enige standpunt: The Rent is Too Damn High! Hoewel hij nooit verkozen werd tot burgemeester, zorgden zijn geweldige speeches ervoor dat hij een cultheld werd op internet. De meme kan gebruikt worden om de stelling dat er van iets te veel is, kracht bij te zetten. 

 7. Yeah, well that’s just like, your opinion man

Yeah-well-you-know-thats-just-like-your-opinion-man

Over deze meme kunnen we kort zijn. Wanneer je geen zin meer hebt om een discussie voort te zetten gebruik je de woorden van The Dude uit The Big Lebowski (1998): Yeah, well you know, that’s just like, your opinon man. Case closed. De scène waarop de meme is gebaseerd is, zoals eigenlijk alle scènes uit de film, zeer de moeite waard.

 6. I don’t want to live on this planet anymore

 i-don-amp-039-t-want-to-live-on-this-planet-anymore_o_1630559

Deze meme komt uit de tekenfilmserie Futurama. In de aflevering A Clockwork Origin (2010) wordt Professor Farnsworth zo chagerijnig van de achterlijke ‘bewijzen’ dat de evolutietheorie niet bestaat, dat hij de planeet verlaat. De meme gaat altijd gepaard met de tekst ‘I don’t want to live on this planet anymore’ gebruikt en wordt gebruikt als een reactie op ongelooflijk domme opmerkingen of situaties, niet zelden met de evolutietheorie als onderwerp.

5. One does not simply

Schermafbeelding 2014-02-06 om 17.01.46

Deze meme is gebaseerd op een scène uit Lord of the Rings, The Fellowship of the Ring (2001). Boromir legt aan zijn reisgenoten in dat je niet zomaar het gebied Mordor, het land van de kwde macht Sauron binnengaat, het is levensgevaarlijk en gebied wordt extreem goed bewaakt door trollen en andere donkere figuren. De meme wordt in het algemeen gebruikt om lastige obstakels in het dagelijks leven te benoem, zoals het winnen van een discussie met een vrouw.

4. Am I the only one around here? 

Funniest_Memes_am-i-the-only-one-around-here_3553

The Big Lebowski komt twee keer voor in deze lijst. Terecht. Vietnamveteraan Walter, gespeeld door John Goodman, trekt zijn geweer tijdens een potje bowlen omdat de tegenstander zich volgens hem niet aan de regels houdt. De meme wordt gebruikt om een mening te ventileren die in jouw ogen vanzelfsprekend is, terwijl iedereen om je heen het niet met je eens blijkt te zijn. 

3. What if i told you

56f

Eén van de meest gebruikte memes komt uit The Matrix (1999). De meme is gebaseerd op een sleutelscene uit de film, als Morpheus aan hoofdpersoon Neo uitlegt wat The Matrix is. De meme wordt doorgaans ironisch gebruikt; waar Morpheus de wereld van Neo op zijn kop zet met zijn verklaring, wordt de meme gebruikt om relatief irrelevante zaken te benadrukken.

2. Everyone loses their minds

the-joker-meme-007

Heath Ledger zet in The Dark Knight (2008) één van de meest overtuigende bad guys ooit neer. The Joker. In de scene waar the meme vanaf wordt geleid legt The Joker uit hoe hij chaos creeert door alleen misdaden te plegen waar mensen zich ook echt druk om maken. De meme wordt gelijk aan de uitleg van The Joker gebruikt, het is altijd een vergelijking tussen twee ogenschijnlijk gelijkwaardige situaties, maar om de ene situatie maakt men zich enorm druk, terwijl niemand zich druk maakt om de andere situatie. Meestal is het een uiting van frustratie, het is kritiek op de vreemde prioriteiten die in de maatschappij worden gesteld.

1. You don’t say?

Schermafbeelding 2014-02-06 om 17.18.27

Voor de nummer 1 van deze lijst zijn we zo vrij geweest zelf een meme te fabriceren. Een verdiende nummer 1, want de cultus rondom de afbeelding is volledig gebaseerd op één fantastische acteerprestatie. Nicolas Cage maakt in de film Vampire’s Kiss (1988) de gezichtsuitdrukking der gezichtsuitdrukkingen wanneer hij zijn secretaresse schoffeert. De uitdrukking is een eigen leven gaan leiden, en de meme wordt gebruikt alsof Cage een verbaasd gezicht trekt. De meme is dan ook een gepaste reactie wanneer iets dat niet hoeft te worden uitgelegd toch wordt uitgelegd: Stating the obvious. Alsof wij niet weten dat een Facebookbericht vanaf internet wordt verstuurd… 

(Vond je dit leerzaam en leuk? Kijk dan eens rond op de beangstigende grote database www.knowyourmeme.com)